Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mejlläcka avslöjar: Kom till Downing Street och ta med egen dricka. Foto: Reuters

Johnson i nytt blåsväder efter läcka: ”Ta med egen sprit”

Uppdaterad
Publicerad

Maktelitens festande under nedstängningarna har väckt stor ilska i Storbritannien. En mejlläcka avslöjar nya detaljer om en trädgårdsfest som ska ha hållits på Downing Street i maj 2020 – och premiärminister Boris Johnson får nu kritik från flera håll.

I den nya läckan, som består av mejl från Johnsons sekreterare, framgår att ett stort antal personer bjöds in till fest i premiärministerns bostad i maj 2020. I inbjudan uppmanades de inbjudna att ”ta med egen sprit” till festen, rapporterar nyhetsbyrån AP. Enligt den brittiska tv-kanalen ITV ska mejlet ha skickats till över 100 personer.

Enligt uppgifter i brittiska medier ska även Johnson ha deltagit på festen, trots att han tidigare uppgett att han själv aldrig brutit mot regelverket om social distansering.

Samma dag höll regeringen en pressträff där man påminde befolkningen om de strikta restriktioner som då gällde, som bland annat innebar att invånarna bara tilläts träffa en person utanför det egna hushållet.

Kritik från flera håll

De senaste uppgifterna om festande är bara en i raden av fester och sociala tillställningar som brittiska medier rapporterat om på senare tid. Tidigare har regeringen, och Boris Johnson, bland annat fått kritik för julfester och en quizkväll som hölls i strid mot restriktionerna.

– Hur ska han kunna leda landet genom dessa svåra tider, och få folk att följa hälsoråd, om han själv bryter mot reglerna så flagrant? frågar sig den tidigare Labourledaren Ed Miliband i BBC, enligt AP.

Utöver kritiken från politiska meningsmotståndare har även konservativa politiker, och Tory-vänliga tidningar, kritiserat Johnsons agerande offentligt.

Ska utredas

På tisdagen bad Michael Ellis, minister i Boris Johnsons regering, om ursäkt när han frågades ut i parlamentet, utan att ta ställning till om påståendena är sanna eller inte.

– Jag ber återigen reservationslöst om ursäkt för upprördheten som de här anklagelserna har orsakat, sade Michael Ellis.

Samtidigt bedyrade Ellis att Boris Johnson inte har några som helst planer på att avgå.

En intern utredning, som sedan tidigare granskar uppgifter om brott mot restriktionerna, ska granska de nya uppgifterna om mejlet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se julfestvideon som lett till att Boris Johnsons tidigare rådgivare tvingats avgå. Foto: Reuters/AP/ITV

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer