Första dagen på rättegången mot Johnson & Johnson i Oklahoma. Foto: Nick Oxford/Reuters/TT

Johnson & Johnson målas upp som hjärnan bakom USA:s opioidepidemi

Uppdaterad
Publicerad

För 21 år sedan blev de fyra största amerikanska tobaksföretagen beordrade att under 25 års tid betala totalt 246 miljarder dollar till 46 av USA:s delstater, som straff för att de ljugit i decennier om farorna med rökning.

Nu kan den sortens smått astronomiska summor komma upp till ytan på nytt.

Många dör av opioider

Den här gången handlar det om opioider, en epidemi som kostat 400 000 amerikaner livet.

Var elfte minut dör en amerikan av opioider, och landet står för 80 procent av världens konsumtion, trots att de är fem procent av den totala befolkningen.

Oklahomas statsåklagare, Mike Hunter, menar att läkemedelsföretaget Johnson & Johnson var både framställare och leverantör till andra företag, främst Purdue Pharma, som ligger bakom den starka medicinen OxyContin. Dessutom, enligt åtalet, ska Johnson & Johnson ha konspirerat med andra läkemedelsföretag för att aggressivt marknadsföra opioider och tysta ned fakta om hur beroendeframkallande medicinen är.

Företaget ska också, enligt stämningsansökan, ha pressat läkare till att skriva ut läkemedlet, även till barn, trots att de var medvetna om dess negativa effekter.

Johnson & Johnson förnekar

Mike Hunter planerade ursprungligen att även dra in Purdue Pharma i processen, men de båda parterna gjorde upp i godo i mars när företaget gick med på att betala 270 miljoner dollar. Och så sent som i lördags gjorde ett annat läkemedelsföretag, israeliskägda Teva, också upp i godo. De tvingas betala 85 miljoner dollar.

Johnson & Johnson förnekar alla anklagelser, men de närmsta dagarna i rättssalen kommer att bli känslosamma, då statsåklagaren planerar att kalla många anhöriga till människor som dött i missbruk som vittnen. Även bland delstatens egna åklagare som jobbar med fallet finns drabbade. En åklagare förlorade ett syskonbarn till opioidkrisen och en annan hade en son som var fast i missbruk.

När den här processen är över väntar ytterligare 2 000 stycken. Delstater, städer och privatpersoner har alla stämt läkemedelsföretagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.