Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Gahr Støre: Vi står enade, vi är en gemenskap Foto: NRK

Jonas Gahr Støre: Den här kampen är inte över

Publicerad

Kungligheter, politiker, andliga ledare och sörjande invånare samlades i Oslo domkyrka på söndagen för att hedra offren i det misstänkta terrordådet som skakade Norges huvudstad på natten mot lördagen.

– Vi står enade, vi är en gemenskap, säger statsminister Jonas Gahr Støre.

Vid 01-tiden på natten mot lördagen öppnade den misstänkte terroristen Zaniar Matapour, 42, eld på en kroggata i centrala Oslo. Två män dödades och 21 personer skadades.

Under söndagen hölls en sorgegudstjänst i Oslo domkyrka.

Skjutning vid gaybar i Oslo

”En dyster natt”

– Vi har samlats i sorg och förtvivlan, ilska och maktlöshet, sade domprost Anne-May Grasaas när hon inledde minnescermonin.

– Mycket tyder på att HBTQ-miljön var målet. Den mångfald som många har kämpat för i vårt land attackerades. Det var en dyster natt.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre sade att den soldränkta lördagen – den 25 juni – skulle ha varit en festlig dag.

– Vi skulle ha firat friheten, kärleken och rätten att få älska vem man vill, sade han.

– Skjutningen under småtimmarna satte stopp för Pridefestivalen, men inte för kampen mot diskriminering, fördomar och hat. Den här kampen är inte över. Den är inte ofarlig, men vi ska vinna den tillsammans.

”Han kände skam”

Sedan vände han sig direkt till Norges muslimer.

 – Vi står enade, vi är en gemenskap.

Masud Gharahkhanik, stortingspresident i Norge, motsvarande talman, höll också tal under ceremonin.

Han berättade om ett samtal han haft med en vän som jobbade som vakt på en av de pubarna som besköts. Vännen riskerade sitt liv för att rädda andra den natten.

– Han var ledsen och berättade att han kände skam för att han var född i samma land som terroristen. Men det handlar inte om hudfärg. Ondska är ondska. Hat är hat. En terrorist är en feg terrorist, säger Gharahkhanik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning vid gaybar i Oslo

Mer i ämnet