Jordbävningen skadade byggnader i staden Durres i västra Albanien. Foto: AP/TT

Kraftig jordbävning i Albanien

Uppdaterad
Publicerad

Dödssiffran stiger efter jordbävning i Albanien och nu uppges minst 16 personer ha omkommit och hundratals ha skadats. Jordbävningen inträffade nordväst om huvudstaden Tirana. Magnituden uppmättes till 6,4, uppger den amerikanska geologiska myndigheten USGC.

Skalvet inträffade strax före klockan fyra, svensk tid, och hade sitt epicentrum nära kusten, norr om hamnstaden Durrës och nordväst om Tirana. Djupet var 10 kilometer.

Förödelsen rapporteras vara värst i och omkring Durrës och Thumanë, där bland annat ett hotell respektive en femvåningsbyggnad kollapsat.

Skalvet är det starkaste i Europa i år, uppger TT. Bilder i sociala medier visar byggnader som fått sprickor och flera hus har rasat samman, skriver AP.

Ett hotell som har rasat efter en jordbävning i albanska staden Durres under natten. Foto: AP Photo/TT

Hoppade ur huset

Minst 16 personer har avlidit, uppger myndigheterna, rapporterar flera nyhetsbyråer. En man ska i panik hoppat ut från en byggnad i staden Kurbin och omkomit. Totalt har över 600 människor fått uppsöka vård efter jordbävningen, skriver TT.

Enligt Googles varningssystem kan skalvet även ha fått effekter i grannländer som Italien, Nordmakedonien och Bulgarien.

SVT:s reporter: ”Det gungade rejält”

SVT:s reporter Stefan Åsberg var på ett hotell i Kosovo när jordbävningen inträffade i grannlandet och kände av skalvet även där.

– Absolut, det gungade rejält här. Jag förstod inte först riktigt vad det var som skedde om jag ska vara ärlig, säger han.

Många är nu oroliga för att det ska komma efterskalv, berättar Stefan Åsberg som under dagen kommer att ta sig till Albanien.

– Vi ska försöka ta oss dit under dagen och se hur det ser ut, säger han.

I september skakades Durrës av ett något lindrigare skalv med magnituden 5,6, vilket var det kraftigaste skalvet i landet på 30 år. Då skadades tiotals byggnader och omkring 100 personer fick vårdas på sjukhus för lindriga skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.