Jordbävningen utlöstes ordost om staden Kokopo. Foto: SVT

Kraftig jordbävning i Papua Nya Guinea

Uppdaterad
Publicerad

En jordbävning utlöstes nordost om staden Kokopo i Papua Nya Guinea under tisdagen. Nu råder en tsunamivarning.

Ett kraftigt jordskalv drabbade Papua Nya Guinea under tisdagen, rapporterar AP. En tsunamivarning utfärdades i landet och i området kring Salomonöarna av den amerikanska vädermyndigheten NOAA, men den togs senare bort, skriver TT.

– Den var kraftig, verkligen kraftig. Väldigt skrämmande, säger Megan Martin, vd för Ropopo-plantagen i Kokopo, till nyhetsbyrån AFP.

Den amerikanska geologiska undersökningen av U.S. Geological Survey (USGS) visar att jordbävningen hade en magnitud på 7,5. Jordskalvets centrum var omkring 45 kilometer nordost om huvudorten Kokopo i East New Britain.

Inga större skador

Det ytliga skalvet hade ett djup på tio kilometer, enligt den geologiska undersökningen. Det ska inte ha blivit några större skador då det är gles befolkning i området.

Ett jordskalv med samma magnitud, 7,5, drabbade landets centrala region i februari 2018. Då omkom minst 125 personer och 35 000 människor tvingades fly från sina hem, skriver AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.