Visa alla (2)

Kraftigt efterskalv på Haiti: ”Det är på samma plats”

Publicerad

Minst tolv personer dog och 188 skadades när en jordbävning med magnituden 5,9 drabbade Haiti under natten mot söndagen svensk tid. Mindre än ett dygn senare kommer nu ett efterskalv med en magnitud på 5,2.
– Det är ett efterskalv. Det är på samma plats, säger Paul Carusa på USA:s geologiska myndighet USGS, enligt AP.

Både jordskalvet natten till söndagen och efterskalvet har drabbat de norra delarna av Haiti.

”Den katolska kyrkans huvudfasad kollapsade. Ett hus bredvid kyrkan kollapsade också”, skev Frantz Duval, journalist på tidningen Le Nouvelliste, på Twitter efter det första skalvet.

Tolv personer har rapporterats döda och 188 skadade. Samtidigt ska myndigheterna ha varit tvungna att frige fångar då byggnader riskerade att rasa, enligt de första uppgifterna. Hjälpinsatserna pågick i norra Haiti då efterskalvet slog till på söndagskvällen svensk tid. Eventuella dödsfall och skador under efterskalvet är än så länge oklart.

Kraftigaste sedan 2010

”Jag uppmanar befolkningen att förbli lugn efter jordbävningen vars epicentrum var beläget vid de nordvästra kusterna. Riskhanteringssystemet och den regionala räddningstjänsten är i beredskap för att bistå invånarna i de drabbade områdena”, skrev Jovenel Moïse, Haitis president, på Twitter under natten till söndagen.

Han skrev också att alla landets resurser ska mobiliseras för att hjälpa de utsatta.

2010 dog runt 300 000 människor då en en kraftigare jordbävning, med magnituden 7,1, drabbade landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer