Island skakat av jordbävning och flera efterskalv: ”Blev chockad”

Uppdaterad
Publicerad

Islands huvudstad Reykjavik har drabbats av en jordbävning med magnituden 5,6. Därtill har det varit flera kraftiga efterskalv enligt flera lokala medier. Det hela fångades på film av ett isländskt barnprogram, som var mitt under inspelning när marken började röra på sig.

– Nu kommer det ett till, var det här det andra?, hörs den chockade programledaren Mikael Emil Kaaber fråga tv-teamet omkring honom.

Det var under förmiddagen som jorden började skaka i Reykjavik, enligt den isländska tidningen Morgunblaðið. De har pratat med ett vittne som berättar att hon hörde dagisbarn skrika när det största skalvet inträffade klockan 10.05 lokal tid.

Än så länge har det inte kommit in några rapporter om större skador eller skadade personer.

”Blev riktigt chockad”

Harpa Stefánsdóttir, som bor i Reykjavik, låg i badkaret när det första skalvet inträffade.

– De har varit ganska stora skalv men det är ingen katastrof. Men jag låg i badkaret och blev riktigt chockad. Det kändes som att något träffade huset. Min katt ramlade ner i badkaret också, säger hon till SVT Nyheter.

Din katt?

– Ja, hon låg på kanten och tittade på mig, sedan ramlade hon i när det andra skalvet kom. Hon blev så chockad.

”Blev illa till mods”

Hur mår ni nu?

– Det är okej men jag blev lite illa till mods eftersom det var så många efter varandra och man vet aldrig hur stora skalven ska vara. Dessutom kan man börja tänka att det här är början på ett utbrott på Reykjanes (där flygplatsen Keflavik ligger, reds anm.).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.