Foto: TT

Jordskredsseger för Bachelet

Uppdaterad
Publicerad

Socialisten Michelle Bachelet återerövrade presidentposten i Chile efter klar seger i den andra omgången av presidentvalet, med löfte att minska gapet mellan rika och fattiga.

– Chile, nu är tiden äntligen inne att genomföra förändringarna, sade hon till jublande anhängare i Santiago sedan resultatet tillkännagivits.

Den 62-åriga Bachelet efterträder den 11 mars konservative Sebastian Piñera på posten som hon själv innehade 2006-2010. Hon besegrade sin konservativa rival Evelyn Matthei med drygt 62 procent. Det är den högsta siffra som någon presidentkandidat uppnått sedan Chile återgick till demokratiska val 1989.

Våg av socialliberalism

När Bachelet återvänder till makten är det med löfte om större social rättvisa i landet med Latinamerikas högsta BNP. Hon har föreslagit skattehöjningar motsvarande 54 miljarder kronor som bland annat ska satsas på utbildning. Hon planerar också att reformera konstitutionen, ett arv från Pinochet-tiden.

Att legalisera aborter och börja diskutera samkönade äktenskap är andra punkter på Bachelets dagordning, i linje med den våg av socialliberalism som sveper över den tidigare så konservativa regionen.

Nästan hela södra Sydamerika kommer nu att styras av kvinnor. I Argentina regerar president Cristina Fernández de Kirchner och i Brasilien president Dilma Rousseff.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.