Burcu Karakas fick sparken från tidningen Milliyet Newspaper. Foto: Hasse Burström, SVT

Journalister pekas ut som folkets fiende

Uppdaterad
Publicerad

Presidenten Recep Tayyip Erdoğans försök att kontrollera de turkiska medieföretagen har inneburit att många redaktioner valt att sparka journalister som rapporterat kritiskt.
– Regeringen pekar ut journalister som folkets fiende. Det är ett budskap som upprepas i princip varje dag, säger Burcu Karakas, 28, som nyligen tvingades lämna sitt jobb.

I Turkiet är 28-åriga Burcu Karakas en relativt känd journalist som tidigare jobbade på tidningen Milliyet Newspaper. För ungefär två månader sen gifte hon sig. Veckan efter bröllopet fick hon ett samtal från sin chef – som meddelade att hon fått sparken.

Enligt chefen så var det av ekonomiska skäl men Burcu Karakas är övertygad: Hon fick sparken efter sin kritik av regeringen och president Erdoğan.

– Ingen sa det rätt ut men jag förstod på min redaktör att det hade att göra med vad jag skrivit i sociala medier, på Facebook och så vidare. Jag skrev mycket om kurdernas situation, om mänskliga rättigheter och det prokurdiska partiet HDP, säger Karakas till SVT Nyheter.

Kallades för terrorist

Efter att hon publicerat en kolumn som var kritisk till Erdoğan blev hon plötsligt uthängd på nätet.

En sajt med nära kopplingar till det muslimsk-konservativa regeringspartiet AKP kallade henne för terrorist och menade att hon stöttade PKK. Sajten undrade hur det kom sig att inte tidningens ägare sparkade henne omedelbart.

– Det är en tydlig taktik som AKP använder. De pekar ut regeringskritiska journalister och gör på så sätt myndigheterna medvetna om oss. Till slut vågar inte våra chefer låta oss jobba kvar, säger Karakas.

”Situationen fruktansvärd”

Milliyet Newspaper – som tidigare kritiserats för självcensur – tvingade nio andra journalister att lämna tidningen samtidigt som Burcu Karakas.

Flera av dem ansågs vara bland de bästa journalisterna och redaktörerna i Turkiet – men flera av dem var kritiskt inställda till den styrande AKP-regeringen.

– Situationen för journalister är fruktansvärd i Turkiet just nu. Det har aldrig varit så här illa tidigare, säger Burcu Karakas.

Hon får medhåll av flera globala medieobservatörer som varnar att pressfriheten i Turkiet är allvarligt hotad. De menar att situationen har blivit allt värre sedan regeringspartiet AKP förlorade sin majoritet i parlamentsvalet den 7 juni.

88 journalister stämda för kritisk rapportering

”Regeringen begränsar medier som försöker rapportera kritiskt om regeringen eller om frågor av allmänt intresse”, har en delegation från Committee to Protect Journalists slagit fast under hösten.

En rapport från den EU-finansierade medieobservatören Bianet visar att fler än sex gånger så många journalister och redaktörer gripits jämfört med året innan. Mellan juli och september stämdes 88 journalister för att ha rapporterat regeringskritiskt – under samma period attackerades 21 journalister, 3 medieorganisationer och en tidning.

Burcu Karakas säger att hon är oroad för framtiden.

– Jag skulle vilja känna hopp, men det går inte. Man vet inte vad som ska hända.

Hon tror inte att söndagens val kommer att förändra något.

– Enda chansen att det skulle kunna bli bättre är om Erdoğan lämnar makten. AKP handlar bara om honom nu, och han pekar ut journalister som folkets fiende, säger hon.

Mellan juni och september 2015 stämdes 88 journalister med hjälp av antiterroristlagen (TMK) och strafflagen (TCK) för artiklar eller kolumner som varit regeringskritiska (Bianet).

101 webbplatser, 178 nyheter och 40 twitterkonton har censurerats av turkiska myndigheter mellan juli och september i år (Bianet).

Mellan juli och september i år har 49 journalister frihetsberövats. Motsvarande period 2014 var det 8 journalister (Bianet).

72 procent av den turkiska publiken förlitar sig på nyheter från TV som enda nyhetskälla. Samtidigt stängs allt fler regeringskritiska tvkanaler ner(Opinionsinstitutet Konda).

Enligt Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex ligger Turkiet på plats 149 av 180 länder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.