Flera misstänkta hatbrott har begåtts mot judiska platser i USA. Foto: AP

Judiska gravplatser och skolor attackeras

Publicerad

Gravstenar har välts och bombhot har riktats mot judiska samlingscenter och skolor. En rad attacker har utförts den senaste tiden mot judiska platser i USA.

En judisk gravplats i Philadelphia i USA skändades i helgen. Enligt lokal polis vältes omkring 100 gravstenar, medan volontärer som hjälpte till att städa upp ska ha räknat till omkring 500 välta gravstenar. Det var en besökare som upptäckte att gravarna hade välts.

Bara en vecka tidigare skändades en annan judisk begravningsplats i St Louis i Missouri. Vid det tillfället vältes omkring 170 gravstenar.

Falska bombhot mot judiska skolor

Dessutom har flera judiska samlingscenter och skolor mottagit bombhot. Dessa har visat sig vara falska, men har lett till oro och i vissa fall evakuering. Senast i måndags bombhotades minst 16 samlingslokaler och skolor runt om i USA, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Växande hatgrupper

En del judiska grupper tror att dåden hänger samman med ett uppsving av antisemitism och högerextremism, som de menar har uppstått i samband med Trumps valkampanj och tillträde som president i USA. Det eftersom hans kampanj fått stöd av högerextremister och nationalister.

Den amerikanske presidenten och hans administration fördömer dåden. Donald Trump tog även upp händelsen i sitt kongresstal under tisdagnatten.

– På senare tid har judiska mötesplatser utsatts för hot, och deras gravplatser har skändats. Det, tillsammans med förra veckans skjutning i Kansas City, påminner oss om att även om vi är ett land som är delade när det gäller politik, så är vi ett land som står enade när det gäller att fördöma hat och ondska i alla dess former, sa Donald Trump.

Läs mer om Trumps kongresstal här

Antalet extremistgrupper ökar

Över 860 hatbrottsrelaterade händelser rapporterades de första tio dagarna efter presidentvalet, enligt organisationen Southern Poverty Law Center som bevakar extremism. Av dessa riktades cirka 300 mot muslimer eller immigranter. Organisationen kopplar de misstänkta hatbrotten till Donald Trumps retorik.

Sedan valet har händelserna blivit färre, men Southern Poverty Law rapporterar samtidigt att extremistgrupperna i USA blir allt fler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.