Juha Valjakkala greps i norra Finland

Publicerad

Nikita Fouganthine, som tidigare hette Juha Valjakkala och dömdes till livstids fängelse för Åmselemorden 1988, har gripits i norra Finland, uppger den finska nyhetsbyrån NTB.

Tidigare i dag efterlystes Fouganthine efter att ha avvikit från en övervakad frihet på prov. Han greps efter en tre mil lång biljakt nära Enare.

Fouganthine bröt mot villkoren för sin övervakade provfrigivning. När fängel- set gjorde en övervakningskontroll på lördagen fanns han inte i sin bostad. Trots dagens händelser kan Fouganthine bli villkorligt frigiven den 1 juli.

Anders Sjöberg, kriminalinspektör vid enheten för internationellt polissamarbete (Ipo) på svenska rikskriminalpolisen, säger att enheten varit i kontakt med finländsk polis i ärendet.
-De kommer att höra av sig till oss om de behöver någon hjälp, säger Sjöberg.

Nåbara dygnet runt
Juha Valjakkala dömdes i Sverige till livstids fängelse för det brutala trippelmordet på en familj i Åmsele 1988 och överfördes till Finland för att avtjäna straffet. Under åren i finländska fängelser har han dock rymt upprepade gånger.

Efter beslut i Helsingfors hovrätt i december i fjol är han sedan i februari i år ute på så kallad övervakad frihet på prov. Om han sköter den väntar riktig villkorlig frigivning den 1 juli i år, efter 19 år bakom lås och bom.

Men nu är Valjakkala efterlyst igen. Han har brutit mot villkoren för provfrigivningen, där teknisk övervakning ingår.

Personer i övervakad frihet ska vara helt rusmedelsfria och nåbara på mobiltelefon dygnet runt. Valjakkalas övervakningstelefon fanns kvar i bostaden, och fängelset har inte lyckats få kontakt med honom sedan dess.

Marietta Kaijalainen säger att hon inte har någon aning om några tecken finns på att Valjakkala har planer på att söka sig till Sverige, vilket han gjort vid tidigare rymningar.

• Förr kunde bara Finlands president benåda livstidsfångar. Sedan 2006 kan fångar även söka benådning hos hovrätten i Helsingfors. Valjakkala sökte benådning hos presidenten flera gånger, men fick alltid nej, senast i oktober 2007.
• Men i december i fjol beslutade hovrätten – efter bedömning om fången är benägen att begå grova brott mot liv, hälsa eller frihet – att Valjakkala ska få villkorlig frigivning från den 1 juli i år. Den exakta motiveringen är hemligstämplad.
• Brottspåföljdsverket kan överklaga hovrättens beslut till högsta domstolen (vilket inte gjordes med Valjakkala) och beslutar också om övervakad frigivning på prov. I februari i år släpptes Valjakkala ut på övervakad frigivning på prov.
• I övervakad frihet på prov övervakas fången med teknik. Fången förbinder sig vid att avstå alkohol och narkotika och att måste ha kontakt med myndigheterna. Frigivningen återtas om fången inte följer villkoren eller begår brott.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.