EU-ordförande Jean-Claude Juncker. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Junckers kommission godkänd i EU

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker ger handelskommissionären Cecilia Malmström en extra kontrollant vid förhandlingarna om ett nytt handelsavtal med USA. Samtidigt godkänner EU-parlamentet den nya EU-kommissionen efter en omröstning i Strasbourg.

EU-kommissionen och ordförande Jean-Claude Juncker fick som väntat EU-parlamentets godkännande, trots motstånd från de gröna, vänstern och populisterna till höger.

Den nya kommissionen röstades igenom med 423 röster för och 209 emot.

Därmed kan Juncker, svenska Cecilia Malmström och de andra 26 ledamöterna inleda sitt arbete som planerat från den 1 november.

Ulvskog: Vi tvekade länge

Av de 20 svenska ledamöterna så röstade de borgerliga och de flesta socialdemokrater för Junckers kommission, medan MP, V, Fi och SD röstade emot kommissionen.

– Vi anser att det är varje lands folkvalda regering som utser sitt lands kommissionär, och där ska vi bara säga nej om det är uppenbara brister eller jäv hos en kommissionär, jag är inte nöjd med alla men det är varje regerings val, säger Gunnar Hökmark (M).

– Vi tvekade länge men eftersom tre socialdemokratiska kommissionärer finns på viktiga poster blev det ändå en ja-röst till slut, säger Marita Ulvskog (S).

– Vi tycker att den spanske kandidaten är jävig med familjeintressen i ett oljebolag, också andra kandidater är dåliga och miljö- och klimatpolitiken är för dålig, därför röstar vi nej, säger Peter Eriksson (MP).

Malmström får överrock

Efter kritik och debatt här i EU-parlamentet efter utfrågningen av Cecilia Malmström så gav Jean-Claude Juncker i dag beskedet att vice ordföranden, socialdemokraten Frans Timmermans från Nederländerna, får ett särskilt ansvar för att övervaka förhandlingarna om ett handelsavtal med USA. Förhandlingar som egentligen är Cecilia Malmströms huvuduppgift kommande mandatperiod.

Det hela gäller det omstridda så kallade investeringsskyddet med möjligheter för företag att vända sig till en särskild skiljedomstol om företag anser att politiska beslut skadar deras investeringar.

Kritiker har sagt att detta investerarskydd är ett sätt att kringgå demokratiska beslut och att det skulle ge stora amerikanska företag fördelar, medan andra säger att sådana skyddsklausuler sen länge är vanliga i handelsavtal.

Utlovade mindre byråkrati

Jean-Claude Juncker tillmötesgår nu delvis kritikerna och verkar mer skeptisk än liberala och frihandelsvänliga Cecilia Malmström.

– Inget handelsavtal kommer att läggas fram som innebär att företag kan kringgå nationell rätt och europeiska domstolar, och det blir Frans Timmermans uppgift att övervaka detta, sa Jean-Claude Junker i dag i EU-parlamentet.

Jean-Claude Juncker sa att den stora uppgiften för den nya EU-kommissionen blir att få fart på ekonomin och få ned ungdomsarbetslösheten. Han lovade att EU-kommissionen ska ägna sig mindre åt detaljreglering och byråkrati och bli effektivare. Före jul ska förslag till ett investeringspaket på 300 miljarder euro läggas dfram, men det är oklart varifrån pengarna ska komma.

– Det här kan vara sista chansen för EU, vi måste visa att vi kan bidra till en positiv ekonomisk utveckling och vi måste visa att EU står närmare medborgarna, sade Jean-Claude Juncker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer