Theresa May och Jean-Claude Juncker. Foto: TT

Ingen brexit-uppgörelse på toppmöte

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Theresa May lyckades inte få fram någon ny uppgörelse och bryta dödläget i brexitprocessen.

– Vi har inte lyckats nå någon uppgörelse än, förklarar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på en presskonferens i Bryssel.

Storbritanniens premiärminister Theresa May hoppades kunna enas om ett nytt förslag om hur landets utträde ur EU ska gå till.

Frågan avhandlas vid ett avgörande möte med EU-företrädare i Bryssel i dag. Mays mål med lunchmötet är att övertala EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och EU:s förhandlingsbas Michel Barnier att starta förhandlingar om ett nytt handelsavtal och en tvåårig övergångsöverenskommelse.

Men någon uppgörelse nåddes inte.

”Inget misslyckande”

Jean-Claude Juncker är ändå hoppfull om att en uppgörelse kan komma att nås i god tid till nästa veckas toppmöte.

– Jag är övertygad om att vi kan nå tillräckliga framsteg före toppmötet. Det här är inget misslyckande. Det är början på den allra sista rundan, säger Juncker.

”Övertygad om positivt avslut”

Ytterligare samtal väntar senare i veckan.

– Vi har haft ett konstruktivt möte i dag och båda sidor har arbetat hårt i god anda. Vi har förhandlat hårt och många framsteg har gjorts. Men åsiktsskillnader kvarstår inom ett antal frågor där vi behöver ytterligare förhandlingar och konsultationer, säger Theresa May.

– Men vi kommer att mötas igen före slutet av veckan och även jag är övertygad om att vi kommer att avsluta det här på ett positivt sätt, säger May.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.