Diamanten Pink Star säljs idag – utropspris 60 miljoner dollar. Foto: Scanpix

”Rosa stjärnan” är världens dyraste ädelsten

Uppdaterad
Publicerad

Största kända diamanten i sitt slag – såldes för nästan 549 miljoner kronor.

”Rosa stjärnan”, den plommonstora diamant som på onsdagen gick under klubban på Sotheby's i Genéve, är den dyraste ädelsten som sålts. Det stod klart när det vinnande budet, 83 miljoner dollar eller 548,7 miljoner svenska kronor, lades efter en intensiv fem minuter lång budgivning. Priset inkluderade inte heller Sotheby's kommission.

För tre år sedan sattes det nu slagna rekordet på 46,2 miljoner dollar, när diamanten ”Graff Pink” såldes.

Pink Star är en relativt ny diamant. Den hittades på 90-talet och såldes för första gången 2007. Den är den största kända i sitt slag och väger 59,6 karat.

– En karat är en femtedels gram. Det betyder att den här stenen är cirka två centimeter. Och det är mycket mycket stort för att vara en diamant, säger Lars-Yngve Johansson, Antikrundans expert.

Färgade diamanter dyrare

Utöver storleken så bidrar färgen till diamantens exklusivitet. Diamanter finns i många olika färger och generellt så är de färgade diamanterna dyrare.

– Färgade diamanter är mycket dyrare, eftersom de är ovanliga. Förutom svarta diamanter, de kostar nästan ingenting. Färgen beror på orenheter som funnits i närheten av dem när de bildats. Så egentligen är det fel på dem, säger Lars-Yngve Johansson.

Diamanter har blivit allt dyrare, alldeles oavsett finanskriser och annat.

– Därför att de är något bestående. Nu är det en sanning med modifikation, den senaste forskningen visar att de kommer förintas igen när de plockas upp ur marken, men det dröjer ungefär 10 miljoner år, så det är nog inget någon av oss behöver bekymra sig om.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.