Mikhail Kalasjnikov med sin skapelse AK47 under en ceremoni i Moskva, 1997. Foto: Scanpix

Kalasjnikov tar sikte på klädbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Tillverkaren till världens mest använda automatvapen, AK47, vill nu ge sig in i modebranschen. Företaget har inlett samtal med familjen Kalasjnikov för rätten att använda namnet på sin framtida klädkollektion.

Vodka, klockor och paraply. Redan finns många produkter som bär namnet på den fruktade automatkarbinen. År 2006 försökte till och med den ryska biltillverkaren AvtoVAZ att tillverka en bil som skulle få bära namnet Kalasjnikov, men planerna gick inte igenom.

Nu har tillverkaren som producerar AK47 kontaktat familjen till vapnets skapare, Mikhail Kalasjnikov, för rätten att använda det världskända namnet på sin tänkta klädlinje, rapporterar ABC News.

-Det är viktigt att säkerställa att vi uteslutande ska få representera varumärket och möjligheten att bestämma dess policy, sa företagets generaldirektör Maksim Kuzyuk till ryska medier.

Enligt ryska nyhetsrapporter är varumärket värt över 10 miljarder dollar och kan komma att växa.

Kalasjnikov är världens vanligaste handelvapen. Över 70 miljoner exemplar har producerats sedan den först framställdes 1947.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.