Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här är man nära totalförbud mot plastpåsar

Uppdaterad
Publicerad
Tunna engångsplastpåsar är en av våra största miljö- och nedskräpningsbovar. Kalifornien kan nu bli den första amerikanska delstaten att helt förbjuda dem – och en liknande lag kan vara på väg till EU och Sverige.

Lagförslaget är färdigskriven. Allt som krävs är att guvernören skriver under, sedan blir alla engångsplastkassar i Kalifornien olagliga, skriver Los Angeles Times. Det skulle i så fall göra Kalifornien till den första amerikanska delstaten att införa ett sådant förbud.

Liknande lagar har faktiskt redan trätt laga kraft i flera städer runt om i USA, bland dem Kaliforniens metropoler Los Angeles och San Francisco, skriver tidskriften Time.

Tagits fram med miljöorganisationer

Lagförslaget har tagits fram tillsammans med miljöorganisationer, som hoppas ska hjälpa till att hålla framför allt delstatens hav och vattendrag skräpfria. I förslaget finns ett stort lånepaket riktat till lokala plastpåsetillverkare, som man därmed hoppas ska kunna ställa om till tillverkning av nedbrytbara eller återanvändingsbara påsar.

Kaliforniens demokratiska guvernör Jerry Brown har sagt att han ”förmodligen” kommer att skriva under och därmed godkänna lagförslaget. Han har fram till slutet av september på sig att bestämma sig.

– Det här är en kompromiss. Den tar hänsyn till miljöns behov, ekonomins behov och handlarnas behov, sa Brown i en tv-sänd debatt.

EU-förbud mot plastpåsar efter 2019

I början av november hålls guvernörsval i Kalifornien. Browns republikanske motkandidat Neel Kashkari har kategoriskt sagt nej till lagförslaget, som han anser innebär ett för stort statligt ingrepp mot lokala handlare. I nuvarande opinionsmätningar leder Brown stort över Kashkari.

På den här sidan Atlanten har EU-parlamentet nyligen röstat om att förbjuda plastpåsar inom EU efter år 2019. Lagförslaget ligger för närvarande hos ministerrådet innan det återvänder till parlamentet för omröstning.
 

Förra veckan rapporterade SVT att Centern vill höja skatten på plastpåsar i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer