”Branden är ett monster” säger Regina Rutledge som evakuerats från sitt hem.

Kalifornienbrand tredje största som uppmätts

Uppdaterad
Publicerad

Dixiebranden som härjar i norra Kalifornien är den tredje största som har dokumenterats i delstaten.

Natten mellan fredagen och lördagen härjade Dixiebranden ytterligare 40 kvadratkilometer mark. Därmed har branden nu eldhärjat 1 800 kvadratkilometer sedan i mitten av juli.

Mer än 5 000 brandmän kämpar mot branden och myndigheterna uppmanar invånarna i området att vara beredda att evakuera.

– Branden är inte över. Om lågorna närmar sig måste man vara beredd, säger Todd Johns, sheriff i Plumas County, där det lilla samhället Greenville, med anor från guldruschen i Kalifornien i mitten av 1800-talet, drabbats hårt.

Inga allvarliga personskador har hittills rapporterats men fem personer har rapporterats saknade enbart Greenville. I hela Plumas County saknas åtta personer.

Fortsätter växa

Även om branden fortsätter växa – och bara 21 procent av den är under kontroll – gav svalare väder under lördagen brandmännen en smula andrum.

– Vi hoppas göra framsteg. Det råder gynnsamma väderförhållanden med mindre vind och ett täcke av rök som blockerar direkt solljus. Det ger högre luftfuktighet, vilket hjälper oss, säger Edwin Zuniga, brandman och talesperson för Kaliforniens brandmyndighet Cal Fire.

Ironiskt nog har Dixies framfart i nordost också bromsats av vad Cal Fire kallar ett ”ärr” från en tidigare brand, den så kallade Moonlightbranden 2007. Växtligheten i det område som eldhärjades då har fortfarande inte återhämtat sig, vilket nu begränsar Dixies tillgång till bränsle.

Mot mörkt rekord

I slutet av juli hade mängden brandhärjad mark i Kalifornien ökat med över 250 procent jämfört med samma tid förra året, som var det dittills värsta brandåret i delstatens moderna historia.

Kalifornien har, liksom stora delar av västra USA, plågats av höga temperaturer och långvarig torka som forskare kopplar samman med klimatförändringarna.

Sedan början av 1970-talet har delstatens sommartemperaturer ökat med 1,4 grader vilket ger längre och allvarligare brandsäsonger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.