Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: AFP/TT

Källa: Turkiet öppnar gränsen mot Europa för migranter

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet kommer att öppna sina gränser mot EU, enligt uppgifter från den regeringsvänliga tidningen Daily Sabah. Anledningen är de upptrappade striderna i nordvästra Syrien som väntas leda till en ny stor flyktingström till Turkiet.

Uppgifterna är fortfarande obekräftade, men enligt en regeringskälla ska det vara fritt fram att resa in i EU under 72 timmar. Hundratals flyktingar har redan börjat bege sig mot gränsen till Grekland och turkisk polis, kustbevakning och gränskontroll har fått order om att släppa förbi dem som reser mot Europa, skriver Reuters.

2016 slöt Turkiet ett avtal med EU som gick ut på att landet skulle hindra flyktingar och migranter från att ta sig till Europa i utbyte mot miljardbistånd. Runt 3,7 miljoner syriska flyktingar befinner sig för närvarande i Turkiet och president Recep Tayyip Erdogan har vid upprepade tillfällen hotat att åter öppna gränsen mot EU.

Turkiska soldater döda i luftangrepp

Den nya uppgifterna kommer efter att 33 turkiska soldater dödades i ett luftangrepp i syriska Idlib på torsdagskvällen, vilket har trappat upp den pågående konflikten i området ytterligare.

Turkiet har skickat tusentals trupper till Syrien och Erdogan har tidigare hotat med att starta en fullskalig offensiv för att trycka bort de syriska styrkorna från de turkiska observationsposter i Idlib.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.