Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
70-årige Oleg Orlov är en av Rysslands mest respekterade människorättsförsvarare. Nu riskerar han tre års fängelse för att ha diskrediterat den ryska armén efter att ha kallat Ryssland för en fasciststat. Foto: SVT, Reuters

Kallade Ryssland för fasciststat – riskerar tre års fängelse

Publicerad

Han är en av Rysslands mest kända människorättsförsvarare. Nu riskerar han tre års fängelse för att ha diskrediterat den ryska armén.

– Om Ryssland vinner i Ukraina kommer den ryska fascistregimen att bevaras under lång tid, säger 70-årige Oleg Orlov.

Förra året publicerade 70-årige Oleg Orlov ett inlägg på Facebook där han skrev att Ryssland ånyo har blivit en totalitär stat, en fascistisk sådan. Texten var en rysk översättning av en artikel som han skrivit åt franska Mediapart.

Nu står han inför rätta för att ha diskrediterat den ryska armén. Han riskerar tre års fängelse.

Kriget i Ukraina

– Jag vill så klart inte sitta i fängelse även om jag förstår att det kanske är oundvikligt. Men vad ska jag göra? Be om förlåtelse, gråta och säga att jag aldrig ska göra om det tänker jag inte göra, säger Orlov till Reuters.

Fick Nobelpriset

Han var länge en av ledarna för Memorial, Rysslands äldsta och mest välrenommerade människorättsorganisation. För sitt arbete mottog de förra året Nobels fredspris, tillsammans med den belarusiske människorättskämpen Ales Bjaljatski och ukrainska Center for civil liberties.

Ett år tidigare beslutade Rysslands högsta domstol att upplösa organisationen.

I rätten försvaras Orlov av en annan Nobelpristagare, journalisten Dmitrij Muratov på Novaja gazeta.

– De som lämnade in ett klagomål mot Orlov hittade en bekväm motståndare. Däremot gjorde de ingenting under de åtta månader som Prigozjin misskrediterade armén eftersom de helt enkelt inte vågade, säger han.

”Staten blandar sig i allt”

Orlov jämför Putins Ryssland med situationen som rådde då Leonid Brejnev var president i Sovjetunionen på 60-talet.

– Ryssland går bakåt. Vi har lämnat kommunismen men återvänt till en annan slags totalitarism. Jag kallar det fascism. Staten blandar sig i allt. Inte bara politiken utan även ekonomin och kulturen är underordad staten. Till och med privatlivet.

Putin-supportrar brukar avfärda kritikerna som väststyrda röster för en liten minoritet i det ryska samhället.

– Om de tror att jag och mina likasinnade inte representerar någon, varför är då det statliga maskineriet så inriktat på att trycka ner oss?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet