Källare kan bli dödsfällor efter vulkanutbrottet: ”Plötsligt kan man inte andas längre”

Uppdaterad
Publicerad

Runt 1000 evakuerade har i veckan fått återvända till sina hem på La Palma. Men det finns fortfarande platser dit det inte går att återvända på grund av de höga halterna av giftiga gaser.

El Bambillo, Puerto Naos och El Remo är alla orter som boende inte får återvända till på grund av gaserna.

Vulkanforskaren Valentin Troll vid Uppsala universitet befinner sig just nu på sin tredje vända till ön sedan vulkanutbrottets början i september. Genom att studera lavan och askan hoppas han kunna öka förståelsen för hur vulkaner beter sig och hur man kan förutspå ett utbrott.

På sina resor runt ön har han ofta känt en stark, stickande lukt. Det är lukten av svavelgaser – en av de två dödligaste gastyperna som vulkaner spottar ur sig.

”Som ruttna ägg”

– Det är som syra. Om du andas in det kommer det att fräta på andningssystemet. Om det blandas med vatten luktar det som ruttna ägg, säger Valentin Troll.

I de värst drabbade områdena på La Palma måste arbetarna använda gasmask på grund av svavelgaserna. Det kan dröja flera månader eller rent av något år innan utsläppen av svavelgaser avtar, enligt Valentin Troll.

Luktfri gas ännu farligare

Men det finns ytterligare en gastyp som gasmasker inte biter på.

– De luktar ingenting, och det gör dem särskilt farliga. Inte alla hus är säkra just nu, tyvärr.

Hör Valentin Troll berätta om hur kolmonoxid och koldioxid kan förvandla människors hem till en dödsfälla i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.