Egyptens tidigare president Muhammad Mursi har avlidit. Foto: Ueslei Marcelino/Reuters

Källor: ”Mursi dog av en hjärtattack”

Uppdaterad
Publicerad

Egyptens tidigare president Muhammad Mursi avled av en hjärtattack, uppger statlig egyptisk tv som hänvisar till sjukhuskällor.

Enligt källan ska Mursi även ha lidit av en godartad tumör, som han fick återkommande behandling för.

Den 67-årige Mursi ska ha tappat medvetandet i samband med ett domstolsframträdande.

– Han talade inför domaren i 20 minuter och blev sedan väldigt uppspelt och svimmade. Han fördes snabbt till sjukhus där han senare avled, säger en källa inom rättsväsendet till AFP.

Muhammad Mursi tillhörde Muslimska brödraskapet och valdes till president 2012. Detta sedan den mångårige diktatorn Hosni Mubarak avsatts och islamistpartier gått framåt. Sommaren därpå avsattes Mursi av militären efter omfattande protester.

Under landets nye ledare Abd al-Fattah al-Sisi, som var försvarsminister i Mursis regering, har ex-presidenten och många anhängare till Muslimska Brödraskapet dömts. Tusentals har fängslats och många har fått dödsstraff.

2015 dömdes även Mursi till döden. Domen drogs senare tillbaka, men Mursi avtjänade långa fängelsestraff efter flera andra domar, som bland annat hade med spioneri och med dödandet av demonstranter 2012 att göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.