Venstres Trine Skei Grande, statsminister Erna Solberg, finansminister och FrP-ledaren Siv Jensen och KrF-leder Knut Arild Hareide vid lördagens presskonferens. Foto: TT

Norge överens om statsbudget 2017

Uppdaterad
Publicerad

Efter intensiva förhandlingar har de fyra borgerliga partierna i Norge kommit överens om nästa års statsbudget. Därmed är hotet om en nära förestående regeringskris undanröjt.

Det ska ha pågått intensiva möten under lördagen, men på kvällen presenterade den norska regeringen äntligen ett budgetförslag, skriver Verdens Gang.

Trafikpaketet har inte ändrats, däremot har Kristelig Folkeparti och Venstre lyckats omfördela nästan sju miljarder kronor till bland annat klimatåtgäder, fler lärare, en plan för att bekämpa våld i nära relationer och ökat internationellt bistånd, skriver Dagbladet.

Trafikpaketet knäckfrågan

Förhandlingarna mellan regeringspartierna Høyre och Fremskrittspartiet och stödpartierna Kristelig Folkeparti och Venstre har pågått i flera veckor. Om regeringen inte hade kommit överens före måndagen hotade regeringskris.

Den största knäckfrågan har varit trafikpaketet. Regeringen har velat höja skatten på bensin och diesel, men har inte varit enig med övriga partier om andra förändringar kopplade till det, har TT tidigare rapporterat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.