Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/

Källor: Trumps team samarbetade inte – därför genomfördes husrannsakan

Uppdaterad
Publicerad

Det amerikanska justitiedepartementet och Donald Trumps advokater hade ett möte i juni gällande dokument som skulle återlämnas till myndigheten National archives. Men en tilltagande brist på samarbetsvilja från Trumps team ska ha orsakat tillslaget i ex-presidentens residens, uppger källor för Fox News.

Det råder fortfarande oklarheter om vad som föranledde tillslaget i Donald Trumps golfklubb Mar-a-Lago i Palm Beach, Florida. Varken FBI eller det amerikanska justitiedepartementet har ännu kommenterat händelsen.

Enligt uppgifter till Washington Post var tillslaget kopplat till en pågående utredning om eventuell felaktig hantering av sekretessbelagda handlingar.

Sekretessbelagda handlingar

Utredningen uppges handla om huruvida den tidigare presidenten tagit med sig dokument från Vita huset till sin golfklubb, i stället för att skicka dem till myndigheten National archives, när han lämnade presidentposten.

Det skulle i så fall kunna utgöra ett brott mot en lag som stipulerar att all dokumentation som kan kopplas till presidentens officiella åtaganden ska sparas och arkiveras.

Redan i januari i år tvingades Trump skicka tillbaka 15 kartonger med dokument till National archives.

Nu uppger källor för Fox News att representanter från justitiedepartementet hade ett möte med Trumps advokater i Mar-a-Lago i juni i år för att diskutera ytterligare dokument man sökte efter.

Samarbetssvårigheter

Efter mötet ska kontakterna dock ha försvårats. En källa med kännedom om förhandlingarna mellan Trumps team och de federala myndigheterna uppger att justitiedepartementet och FBI upplevt att de inte längre möttes med samma samarbetsvilja som tidigare i utredningen.

Enligt källan ska det vara anledningen till att en husrannsakan begärdes och slutligen verkställdes, rapporterar Fox News.

Dystopisk video

Bara timmar efter tillslaget publicerade Donald Trump en dystopisk kampanjliknande video på sociala medier-plattformen Truth Social med titeln ”En nation i förfall”, i vilken USA beskrivs som en kollapsande stat.

Tillslaget har också genererat en hel del stöd till förmån för Trump från anhängare som ser myndigheternas agerande som politiskt motiverat.

SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg tror att händelsen nu kan påverka Trumps eventuella deltagande i det kommande presidentvalet.

– Jag tror att det här stödet som Trump nu får gör att han blir mer sugen på att ställa upp i det här valet och att ett beslut kommer redan innan mellanårsvalet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.