• Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt nordväst om Åbuamossen i Hässleholms kommun. Personer som bor i området bör förbereda sig på evakuering. Läs mer

Volontärerna bildade en mänsklig kedja och försökte rädda omkring 100 valar efter att över 400 grindvalar strandat i Golden Bay på Nya Zeeland. Foto: AP/TT/Tim Cuff

Hundratals strandade valar döda på Nya Zeeland

Publicerad

Hundratals valar har strandat i en vik på Nya Zeeland. Nu kämpar räddningstjänst och frivilla för att rädda så många valar som möjligt. Det är ett av de värsta fallen av strandade valar på Nya Zeeland sedan 1985.

Det var på torsdagskvällen som den hemska upptäckten gjordes i viken Farewell Spit i Golden Bay, Nya Zeeland. Omkring 420 grindvalar hade kommit upp på land och kom inte tillbaka ut i havet.

Grindvalar blir upp till sex meter långa och är den vanligaste valarten i vattnen runt Nya Zeeland.

Nya Zeelands departement för Miljöskydd, DOC, tog beslutet att det inte gick att sätta igång med räddningsarbetet i mörkret eftersom räddningsarbetarna riskerades att skadas av valarna. När gryningen kom på fredagen hade omkring 300 valar dött.

Valarna kom tillbaka

Nu pågår en kamp för att rädda de omkring 100 valar som är kvar på stranden.

Andrew Lamason från Nya Zeelands departement för Miljöskydd säger att situationen är den värsta i mannaminne och säger sig inte ha någon aning om varför grindvalarna valt att komma upp till land den här gången.

När tidvattnet kom tillbaka lyckades de flesta valar ta sig ut, men de stannade kvar på grunt vatten, och kom sedan tillbaka. Troligtvis för att de inte vill lämna de döda valarna.

– Vi försöker att få dem att simma ut till havs men de följer inte direkt våra tecken. De simmar var de vill. Om de inte har ett par starka ledare som bestämmer sig för att ta med alla valar ut så kommer de återstående valarna att försöka hålla sig med sin grupp på stranden, säger Andrew Lamason.

Uppmanar frivilliga

Nu har ett meddelande gått ut till lokalbefolkningen att lämna jobb och skola och ta sig till stranden för att hjälpa till – med reservation för att de måste klara av det tunga fysiska och mentala påfrestningarna. De som inte klarar av synen av de hjälplösa djuren bör hålla sig borta, menar personalen på departementet.

– Det är kallt, det är vått, vissa av oss har varit i och ur vattnet i nio timmar. Vi kan bara ha starka frivilliga, inte sådana som bryter ihop, vilket händer ganska ofta, säger Andrew Lamason.

Det är inte första gången strandade valar upptäcks i Golden Bay. Den förrädiska viken kan bli mycket grund beroende på tidvattnet. Enligt Reuters är detta det värsta fallet av strandade valar på Nya Zeeland sedan 1985.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer