Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilder från Sievjerodonetsk vittnar om de hårda striderna som pågått i veckor och som beskrivits som krigets blodigaste. 60-åriga Elena är en av de få som stannat kvar i den sönderbombade staden. Foto: Reuters

Kamp för överlevnad för invånarna i Sievjerodonetsk: ”Finns ingenstans att ta vägen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en av krigets blodigaste strider föll staden Sievjerodonetsk under rysk kontroll i slutet av juni. Den sönderbombade staden saknar både el och vatten och situationen för invånarna liknar den hårt drabbade staden Mariupol.

– Den närmsta tiden känns skrämmande, säger 60-åriga Elena Ivanova, som stannat kvar i Sievjerodonetsk.

Striderna i staden har tidigare beskrivits av regionens guvernör som ”ett helvete på jorden” och staden som tidigare hade över hundra tusen invånare är nu sönderbombad och öde.

– Varje natt är en utmaning och det finns ingenstans att ta vägen, säger Elena Ivanova.

Kriget i Ukraina

Att ryssarna tagit kontroll över Sievjerdonetsk beskrivs som en viktig seger eftersom man nästan har full kontroll över hela Luhansk-regionen.

Slutstriden

Men bara nästan. På andra sidan en flod ligger grannstaden Lysychansk och där väntas nu nästa hårda strid att ske efter att ukrainska styrkor ompositionerat sig där. Och möjligen sista. Tar Ryssland kontroll över det området har Ryssland full kontroll över Luhansk-regionen.

En viktig seger, inte minst politiskt, för president Vladimir Putin.

– Putin skulle använda det som en politisk vinst – han behöver något att visa när kriget verkligen inte gått så bra som han i början hoppades, har Ilmari Käihkö,  universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, tidigare sagt till SVT.

Se bilderna från Sievjerodonetsk och hör invånarna berätta om situationen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet