Mohammed Mursi (andra från vänster i bild) i muslimska brödraskapet jobbar för rösterna i Egyptiska valet. Foto: Scanpix

Kamp om mittenröster i Egypten

Uppdaterad
Publicerad

Intensiva försök att bilda allianser mellan rivaliserande kandidater pågår i Kairo, i väntan på slutgiltigt besked om vilka som går vidare till det egyptiska presidentvalets andra omgång.

De två som enligt inofficiella sammanställningar gör upp om presidentposten 16-17 juni är islamisten Muhammad Mursi och Ahmad Shafiq, tidigare nära medarbetare till diktatorn Hosni Mubarak.

Kristna och sekulära kan avgöra

Därmed kan det bli mittenrösterna, exempelvis kristna och sekulära, som avgör.

”Kampen för koalitioner har börjat”, utropade den statliga tidningen al-Ahram i helgen.

Den dominerande islamiströrelsen Muslimska brödraskapet kallade ett antal kandidater till ett förhandlingsmöte i lördags, men flera meddelade att de vägrar delta i sådana samtal.

Fruktar islamiststyre

Mursi försöker samla stöd genom att utmåla Shafiq som en symbol för Mubarak-diktaturen. Shafiq lockar, trots sin bakgrund, stöd från de minoriteter som fruktar ett islamiststyre ska inskränka grundläggande fri- och rättigheter.

-Brödraskapet har inte utfärdat löften som gör att vi slipper oroa oss för vår frihet och vår tro, säger en representant för den koptiska kyrkan anonymt till Reuters.

Mursi gick i svaromål i en tv-intervju häromdagen:

-Vem dödade dem under demonstrationerna? Vem hindrade dem från att bygga kyrkor? Den gamla regimen, inte vi.

Fakta: Presidentvalet i Egypten

Det första fria presidentvalet i Egyptens historia inleddes i onsdags och torsdags.

Drygt tio kandidater tilläts ställa upp, samtliga män. De fyra som verkar ha fått flest röster är: Islamisterna Muhammad Mursi och Abd al-Munim Abu al-Futuh, Mubarakveteranen Ahmad Shafiq samt vänsterkandidaten Hamdin Sabahi.

Att någon skulle få 50 procent i första valomgången anses uteslutet. De två med flest röster går därmed vidare till en avgörande valomgång 16-17 juni.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.