Det turkiska valet ser ut att blir det mest spännande på länge – kan Turkiets starke man Recep Tayyip Erdoğan till och med förlora? Foto: TT

Kan Erdoğan förlora valet?

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det ser ut att bli en ovanligt tuff match för Turkiets starke man Recep Tayyip Erdoğan i president- och parlamentsvalet på söndag. Men frågan är om det ens är möjligt att vinna ett val mot Erdoğan?

Tomas Thorén

Korrespondent, Turkiet

Det är något särskilt i luften när Turkiet nu för första gången ska välja en president med verkställande maktbefogenheter, ett ämbete med nästan oinskränkt makt – skräddarsytt för Erdoğan, av Erdoğan. 

Märkligt nog är entusiasmen som mest elektrisk bland Erdoğans motståndare, som sprudlar av den berusande känslan att förändring är möjlig, trots allt. 

Ovanligt enad front

Deras förhoppning står till en opposition med flera oprövade kort och en ovanligt enad front mot Erdoğan. Strategin går ut på att locka bort väljare från Erdoğan, med flera kandidater. Den karismatiska fysikläraren Muharrem Ince från huvudoppositionen CHP är den som bjuder på tuffast motstånd. 

Med humor och kaxighet har Muharrem Ince fått in några fullträffar på Erdoğan, bland annat det uppmärksammade uttalandet att ”Erdoğan är för trött för att lösa Turkiets problem”.

Erdoğans svar är att utmåla oppositionen som oduglig och i maskopi med terrororganisationer.

”Bara Erdoğan kan garantera ordning och reda, alternativet är kaos” är ett argument man ofta hör av Erdoğans supportrar. 

Populariteten dalar

Erdoğans viktigaste löfte i valkampanjen är fortsatta investeringar i enorma infrastrukturprojekt, som sägs skapa många arbetstillfällen. Det är ett välbeprövat recept som länge tjänat Erdoğan väl. 

Men Erdoğans popularitet kan ha dalat i takt med den turkiska ekonomin. Den turkiska liran har bara i år förlorat nära 20 procent i värde gentemot dollarn, vilket medför stigande priser som gör livet surt för många i Turkiet.

En sak är säker, valet blir det mest spännande i Turkiet på länge. Men frågan kvarstår, är det ens möjligt att Erdoğan snubblar på mållinjen till det nya presidentämbetet med supermakt han så länge siktat på?

Det är faktiskt fullt möjligt att Erdoğans sida förlorar majoriteten i parlamentet. Men i presidentvalet är oddsen ändå på Erdoğans sida.

Rättvist val?

Erdoğan får tio gånger mer utrymme i tv-rutan än motståndarna sammanlagt i den statliga tv-kanalen, en fingervisning om de ojämna villkoren i valkampanjen. Värst förutsättningar har den kurdiska presidentkandidaten Selahattin Demirtaş, som drivit kampanj från sin fängelsecell.

Hur rättvist blir då valprocessen? Internationella valobservatörer befarar att misstänkta oegentligheter från tidigare val kan komma att återupprepa sig. Eftersom valet väntas bli jämnt kan relativt små marginaler få stor betydelse för valutgången.

Skulle Erdoğan misslyckas få majoritet i presidentvalets första omgång blir det en andra omgång två veckor senare. Bara det vore ett mycket hårt bakslag för president Erdoğan, som annars är van vid att sitta ohotad på tronen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.