SVT har träffat knarkhandlaren som var måltavla för polisens tillslag. Foto: SVT

”Skulle knappast tveka inför att döda en journalist”

Uppdaterad
Publicerad

119 mexikanska journalister har mördats sedan millennieskiftet och landet är nu det farligaste i världen för journalister. En prisbelönt kollega till journalisten Miguel Angel Vega mördades för tre år sedan.

– Vi blev väldigt rädda, vi tänkte att de kan döda vem som helst av oss, säger han till Tigran Feiler, SVT:s korrespondent i Latinamerika.

När SVT:s korrespondent kommer fram till den mexikanska byn där polisen gjort ett stort narkotikabeslag, vill ingen prata. En kvinna från åklagarmyndigheten svarar till slut på frågan om vad som hänt på platsen.

– Jag kan inte berätta. Tänk om mitt namn kommer ut och de letar efter mig?

”De” är den organiserade brottsligheten. Enligt journalisten Miguel Angel Vega finns rädslan hos statsanställda såväl som journalister.

– Vi är rädda för att information ska läcka ut om vi rapporterat om något vi inte borde, säger han.

Landet bedöms som det farligaste i världen för journalister. Störst risk löper de som undersöker den organiserade brottsligheten och kopplingarna till politik och näringsliv.

Det här reportaget är en del i det internationella mediesamarbetet Kartellprojektet där SVT deltar. Målet är att uppmärksamma våldet i Mexiko och situationen för landets journalister. Kartellprojektet, #CartelProject, samordnas av redaktionen Forbidden Stories i Paris. Det sampubliceras av 25 medier världen runt, bland andra The Guardian i Storbritannien, The Washington Post i USA, Proceso i Mexiko, El País i Spanien, Le Monde i Frankrike, Süddeutsche Zeitung i Tyskland samt SVT och Aftonbladet i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.