Kan presidenten överklaga ett valresultat?

Uppdaterad
Publicerad

President Donald Trump har anklagat Demokraterna för valfusk och menar att han vunnit om man räknar de lagliga rösterna. Men kan en sittande president vägra att lämna vita huset, och kan man överklaga ett valresultat?

– Ja, men det måste vara förankrat i någon vallag eller bestämmelser.

Rösterna är ännu inte färdigräknade och ingen vet hur det amerikanska presidentvalet kommer sluta. Många undrar nog hur det kommer gå och vad som kommer hända när den ena sidan är segerviss och den andra menar att det förekommit valfusk.

Men kan en president överklaga ett valresultat och kan installationen flyttas på till i framtiden i så fall? Och vad händer om en president vägrar lämna vita huset?

– Den som har blivit certifierad att den har vunnit blir installerad. Att det inte skulle accepteras har aldrig hänt i amerikansk historia, säger Erik Åsard, professor i nordamerikastudier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.