Kan vara historiens största bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Bernie Madoff var favoriten i New Yorks finansvärld. Han vann totalt förtroende hos både storbanker och kändisar. På måndag döms 71-åringen till ett mångårigt fängelsestraff för den sanslösa svindeln på kanske 500 miljarder kronor.

Det kan vara historiens största bedrägeri. Men inte ens det går att riktigt säkert slå fast. För ingen vet med säkerhet hur mycket pengar som försvann ner i Madoffs prestigefyllda kapitalmarknadsbolag Bernard L Madoff Investment Securities LLC.

De flesta bedömningar landar i storleksordningen 500 miljarder kronor. Men det kan vara betydligt mer med tanke på att ingen av de lurade placerarna numera tycker om att solkas av Madoffs skamfilade rykte.

Så många fordringshavare låter sannolikt bli att ens försöka gräva upp några pengar ur det mörka konkurshålet.

Nordea, Olympiska kommittén och kändisar lurade

Bland de drabbade finns en lång rad internationella storbanker, pensionsplacerare och hedgefonder över hela världen.

Nordea har tvingats erkänna att företaget blivit av med pengar. Men bland förlorarna finns också en rad privatpersoner, många världsnamn som hoppades tjäna stora pengar på Madoffs finansiella kompetens.

Bland dem finns filmkändisar som Pedro Almodóvar och Steven Spielberg. Internationella olympiska kommittén finns också med på listan över lurade.

Madoffs bolag grundades redan 1960 med pengar som den Queensfödde finansmannen tjänat som livräddare. Sedan har hans bluff pågått i decennier.

Han levererade år efter år hög avkastning vilket lockade fler och fler att satsa allt mer pengar i hans bolag. Men den amerikanska finanspolisen bedömer nu att Madoffs placeringar i praktiken fungerade som ett pyramidspel.

”Ledsen och skamsen”

När Madoff greps i december fick han sitta i en överlyxig arrest. Han betalade 10 miljoner dollar i borgen och fick sedan planera sitt försvar i sin egen lyxlägenhet, värderad till sju miljoner dollar (omkring 55 miljoner kronor), på Manhattan.

Men i mars fick Wall Street-bedragaren byta till en enklare bostad när han tvingades flytta till delad cell på Manhattans Metropolitan Correctional Center.

-Jag trodde att den (bedrägerihärvan) skulle avslutas fort och att jag skulle kunna rädda mig själv och mina kunder. Det visade sig svårt, och till slut omöjligt. Jag är väldigt ledsen och skamsen, sade Madoff i rätten i våras när han erkände sig skyldig.

Många brott

Åtalet innefattar en lång rad brott, bland annat bedrägeri, svindel, penningtvätt och mened. Madoff hotas nu av totalt 150 år i fängelse och böter och skadestånd på obegripliga belopp.

Han hoppas nu att fängelsestraffet inte ska landa på livstid.

Eftersom han är 71 år gammal har han en genomsnittlig livstid kvar på 13 år. Så ett fängelsestraff på 12 år är just under en effektiv livstidsdom, argumenterar han inför måndagens besked från domstolen.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.