Morddömde Peter Madsen är en av dem som berörs av förslaget om förbud mot nya kärleksrelationer för livstidsdömda. Foto: Nils Meilvang/TT, Malin Hoelstad/TT

Kan vara slutdejtat för livstidsdömda i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks regering föreslår att det ska bli förbjudet för livstidsdömda att inleda nya kärleksrelationer. Mördaren Peter Madsen är en av dem som berörs av förslaget – som ser ut att inom kort bli verklighet.

Personer dömda till livstids fängelse i Danmark ska under de första tio åren i fängelse endast få ha kontakt med personer som redan är närstående, enligt regeringens lagförslag.

Det är tänkt att hindra fångar från att inleda nya kärleksrelationer och dejta i fängelset. Förslaget innebär också att det ska bli förbjudet för dömda fångar att fritt skriva om brott i sociala medier och att prata om sin brottslighet i till exempel poddar.

Lagförslaget skickades i veckan till utskottsbehandling, och ser ut att ha brett politiskt stöd. Det motiveras med att större hänsyn måste tas till brottsoffer och anhöriga, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Madsen kan stoppas

Bakgrunden till skärpningarna är bland annat den morddömde Peter Madsens tidigare förhållande med en tonårig flicka, och om lagen blir verklighet skulle Madsen stoppas från att träffa sin fru som han gifte sig med i Herstedvester-fängelset 2019.

En del kritiker menar att förbudet begränsar fångarnas privatliv i allt för hög utsträckning och att det kan väcka frågor om censur. Bo Yde Sørensen, chef för kriminalvårdens fackförbund säger till Ritzau att han tycker att regeringen i stället borde satsa på att det finns tillräckligt med personal i fängelserna och att det finns tillräckligt med plats för alla fångar.

– Även livstidsfångar kommer så småningom ut i samhället och därför är isolering inte en god idé, har han tidigare sagt till danska TV2.

Madsens fru: Exempel på sexism

En annan kritiker av förslaget är Peter Madsens fru, rapporterar Kvällsposten.

”Denna begränsning kränker också rättigheterna för oskyldiga, som är villiga att ha en relation till fångar. Det är också ett exempel på tydlig sexism – staten vågar bestämma över kvinnor. Hur är det möjligt 2021 i ett av de mest fria länderna i världen”, skriver hon i ett brev till tidningen.

Lagförslaget kommer ursprungligen från Dansk Folkeparti och väntas träda i kraft i början av nästa år.

Se när Peter Madsen försökte rymma från fängelset i oktober 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.