Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du alla rekord som branden i Kanada har slagit. Foto: AFP

Rekordstora skogsbränder i Kanada – största ytan som brunnit någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Kanadas skogsbrandssäsong slår alla tidigare rekord i landet. Över 8,8 miljoner hektar har brunnit ner när minst tre månader av säsongen återstår, rapporterar Polictio.

– Den totala ytan som brunnit överstiger nu något år som någonsin registrerats, säger Michael Norton vid Northern Forestry Centre.

På många sätt är det ett rekordår. Det finns 639 aktiva bränder över Kanada, varav 351 är utom kontroll. Det säger Michael Norton, chef för Northern Forestry Centre till Polictio.

– Det är ingen underdrift att säga att brandsäsongen 2023 är – och kommer att fortsätta vara – rekordstor, säger han.

150 000 har evakuerats

Det har varit 3 412 bränder hittills under 2023, betydligt fler än tioårsgenomsnittet på 2 751. Samtidigt återstår minst tre månader av den aktiva skogsbrandssäsongen. Och redan har 8,8 miljoner hektar brunnit. Det motsvarar en yta stor som Götaland.

– Den aktivt brinnande delen av landet ärantingen östlig eller västlig, vanligtvis inte båda.I år ser vi stora problematiska bränder brinna i både östra,centrala och västra Kanada samtidigt, säger Michael Norton.

Mer än 150 000 kanadensare har tvingats lämna sina hemhittills under brandsäsongen. Särskilt drabbad är ursprungsbefolkningen.

Störst internationell respons

Förutom att vara en nationell kris har bränderna även skapat internationell oro, delvis på grund av rök som förts med vinden över Atlanten.

Australien, Sydafrika,Nya Zeeland, USA, Costa Rica och Portugal  hör till de länder som harbidragit med sina räddningstjänster. Spanien, Chile, Mexiko och Frankrike harockså skickat brandmän. Det är den största internationella insatsen i Kanadas historia.

Kostnaderna för räddningsarbetet är svåra att uppskatta, men även här tror Michael Norton att ett nytt rekord är slaget.

– Den totala kostnaden förskogsbränder för ekonomin och samhället är en mycket större fråga,tillade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.