Att surfa in på Wikipedia är i dag ett av de vanligaste sätten att leta information. Svenskarna är inget undantag. Faktum är att den svenska versionen av sajten i dag är den näst största i världen med 1,8 miljoner artiklar.
Men allt som står på Wikipedia är inte sant. Eftersom vem som helst kan fylla på med nya alster så hamnar det också rent påhittade historier i biblioteket, och det är sådana historier som nu fått en helt egen sida.
”Långrocken” skrämde kvinnor
Bland annat kunde man mellan 2005 och 2007 läsa om den mystiske våldtäktsmannen ”Långrocken” som under slutet av 1800-talet skrämde slag på kvinnor i Norrköping.
Sidan beskrev också hur 18 poliser klädde ut sig i kvinnokläder och patrullerade staden i jakt på den fruktade våldtäktsmannen. Men historien var inte sann, och ”Långrocken” har aldrig existerat.
Romersk mördare en långliggare
Bluffen som klarat sig längst utan att avslöjas är en kort artikel om den romerske generalen Gaius Flavius Antonius, som skulle ha hjälpt till att mörda Julius Ceasar och sen själv mördades av en manlig prostituerad. Gaius Flavius Antonius har aldrig existerat, men omnämndes på Wikipedia mellan 2004 och 2012.
Listan på bluffhistorier är liksom allt annat på sajten under ständig utveckling, och kommer garanterat att fortsätta växa.
Exempel på wiki-bluffar
2006 skrevs en sida om det olösta mordet på 17-årige Andre Marshall i Connecticut. Historien om den snåriga utredningen låg på Wikipedia i över sex år.
2005 dök det upp en artikel om hur amerikaner smugglade guld i tepåsar under inbördeskriget. Sidan låg kvar i över ett fem år innan den försvann.
2006 fick vi veta att Sei Wee Lim blev den första simmaren från Brunei att vinna de Sydostasiatiska mästerskapen i simning. Storyn avslöjades tre år senare som en bluff.
2006 dök den första av många artiklar om den amerikanske gladiatorn Jonathan Byrne upp. Enligt texten var han mycket excentrisk och speciell. Tre år senare blev det också känt att han aldrig existerat.