Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Känt landmärke i London putsas upp

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan ett av världens kända landmärken tystna. Big Ben är i uselt skick och måste omgående renoveras. Klockan kan därför stannas i upp till fyra månader.

Den är lika förknippad med London som svarta taxibilar och röda tvåvåningsbussar. men tidens tand tär på det välkända landmärket och nu måste klockan åtgärdas innan det är för sent.

Tidningen The Telegraph har tagit del av en rapport där det framkommer att lagren i klockans visare och pendel är utslitna och måste åtgärdas för att inte urverket ska haverera. I rapporten framkommer också att sprickor i taket och andra delar i byggnaden måste lagas.

Renoveringarna beräknas kosta motsvarande 370 miljoner svenska kronor och ska bekostas av de brittiska skattebetalarna. Om inte problemen åtgärdas, väntas en mer omfattande renovering som då kräver att tornet täcks med byggställningar.

Ett fyra månader långt driftstopp skulle innebära det längsta stilleståndet i klockan 156–årgia historia.

Sliten byggnad

Klockan och det tillhörande klocktornet är en del av Westminsterpalatset, som också huserar Storbritanniens parlament. Liksom klockan är också palatset i dåligt skick och står därför inför en mångmiljardrenovering.

Det världsberömda Westminsterpalatset, är inspirerat av gotiken och började byggas 1848 efter att en brand ödelagt stora delar av den tidigare byggnaden. Delar av byggnaden härstammar dock från medeltiden och byggnaden är upptagen på Unescos världsarvslista.

Varför klockan, eller snarare klocktornet kallas Big Ben går isär. Enligt Parlamentets hemsida syftar dock namnet på den största av de fem klockspelet fem slagklockor. Tornets officiella namn är dock Elizabethtornet.

Klockan ringer varje timme och dess kända melodi har flitigt använts i Public Service–bolaget BBC:s nyhetssändningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer