Kapstaden har tvingats till vattenransoneringar efter tre år av torka. Nu har äntligen regnet börjat falla. Foto: TT

Kapstaden ler i regnet efter år av torka

Publicerad

Efter tre år av torka har Kapstaden tvingats till stränga vattenransoneringar. Tidigare i år utfärdades varningar om att dammnivåerna var så låga att myndigheterna kunde bli tvungna att stänga av vattnet helt. Men nu har de efterlängtade regnen äntligen kommit. 

Enligt siffror som släpptes i dag har vattennivån stigit med tolv procent de senaste tre veckorna. 

– De flesta dammarna i Västra Kapprovinsen visar på lätt ökande nivåer, skriver lokala myndigheter i ett uttalande.

Kapstadenborna har under en längre tid levt under vattenrestriktioner och invånarnas sparsamhet med vatten har bidragit till att den akuta situationen kunnat hållas under kontroll.

Regnet har mildrat situationen

Men framförallt är det regnen som bidragit till att vattenkrisen mildrats. 

Men än är det för tidigt att blåsa faran över. Det krävs ihållande regn för att dammarna ska fyllas så mycket att staden klarar av kommande torrperioder. 

Många är också kritiska till att infrastruktursatsningar saknas för att möta befolkningsökningen och andra menar att klimatförändringar gör att Kapstaden får vänja sig vid opålitligt väder och förlängda torrperioder. 

Västra Kapprovinsen är omgiven av hav och avsaltningsanläggningar och en lösning som nämnts är avsaltningsanläggningar. Men det är kostsamma lösningar som riskerar att stå oanvända länge om regnen kommer som de ska. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer