Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mitali Masram, forskare vid Statens forskningsinstitut för jordbruk i Indien, jobbar med utveckling av sprejen. Foto: Malin Mendel/SVT.

Sprej ska minska luftföroreningar i Indien

Uppdaterad
Publicerad

Nya metoder i jordbruket i Indien har renat luften. Med hjälp av sprej, pulver och kapslar av mikroorganismer har luftföroreningarna från svedjebruket minskat med 35 procent i Dehli.

När bönder utanför Delhi eldar upp överblivna strån på åkrarna, bildas enorma rökmoln som blåser in och lägger sig som ett lock över Delhi. Ihop med bilavgaser och andra utsläpp skapar röken en smog som gör att Delhi klassas som världens mest förorenade huvudstad av Världshälsoorganisationen WHO.

Indiska myndigheter försöker därför få bönderna att sluta elda, bland annat genom böter. Men så länge bönderna inte haft några andra alternativ att bli av med stubbet, har bränderna fortsatt. Men nu finns det hopp.

– Vi har tagit fram en miljövänlig lösning, som gör att stråna förmultnas supersnabbt och blir till ett näringsrikt gödsel, säger Sunil Pappi, från det statliga institutet för forskning om jordbruk.

Kapslar eller pulver

Sprejen av naturliga mikroorganismer kommer tillverkas och säljas av tjugo olika företag. För att underlätta frakten kommer sprejen i form av kapslar eller pulver, som bönderna enkelt löser upp med vatten på plats.

Svedjebrukets andel av luftföroreningarna har tidigare kunnat uppgå till runt 40 procent vissa dagar, men hittills i år ligger nivån på fem procent. Sprejen är ett av många projekt för att minska luftföroreningarna, och tillsammans verkar de ge resultat. Delhi har idag det bästa luftkvaliteindexet (259) sedan 2015 när mätningarna startade.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.