Francesco Schettino pratar i telefon medan han väntar på båten som ska ta honom ut till vraket. Foto: TT

”Kapten Ynkrygg” tillbaka på Costa Concordia

Uppdaterad
Publicerad

Den italienske kapten Francesco Schettino, även kallad Kapten Ynkrygg, har återvänt till fartyget som han flydde från för två år sedan. ”De vill visa att jag är svag”, sa kaptenen.

På bilder ses Schettino vandra runt på Costa Concordia för första gången sedan fartygskatastrofen, iklädd skinnjacka, solglasögon och hjälm.

Besöket på vraket, som kaptenens advokater begärt och fått beviljat, är en inspektion för att se om tekniska fel kan ha orsakat olyckan. Man understryker att kaptenen är där som svarande, inte som konsult.

Costa Concordia

– De vill visa att jag är svag. Men det är inte sant. Jag tänker visa att jag är en gentleman, sa Schettino.

Inspektionen ska ingå i rättegången som pågår mot Schettino.

Kaptenen står åtalad för flera fall av dråp och för att ha övergett fartyget innan alla passagerare evakuerats, och riskerar att dömas till 20 års fängelse.

32 människor omkom när kryssningsfartyget med över 4.200 passagerare förliste utanför den italienska ön Giglio 13 januari 2012.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Costa Concordia

Mer i ämnet