Foto: Scanpix

Karadzic inleder sitt försvar

Uppdaterad
Publicerad

Folkmordsanklagade Radovan Karadzic inledde på tisdagen sitt försvar i internationella brottsdomstolen för det forna Jugoslavien i Haag.

I sitt försvarstal hävdar Karadzic att han borde belönas för allt han gjort för att hindra kriget.

-I stället för att anklagas, borde jag belönas för alla goda saker jag har gjort. Jag gjorde allt någon kunde för att undvika kriget, säger Karadzic.

Karadzic säger sig ska ha försökt hindra serbiska soldater att gå in i Srebrenica.

-Jag stoppade vår armé, några förstod det, andra var väldigt arga över att de stoppades vid ingången till Srebrenica. Soldaterna kom från familjer som hade dödats, säger Karadzic.

Han hävdar att samma brott som begåtts mot bosniska muslimer begåtts mot serber upprepade gånger.

Srebrenica krävde 8.000 liv

Karadzic, bosnienserbernas tidigare president, anklagas bland annat för att vara hjärnan bakom massakern i Srebrenica 1995, som krävde 8.000 liv och anses vara det värsta krigsförbrytelsen i Europa efter andra världskriget.

Karadzic greps på en buss i Belgrad 2008 och rättegången inleddes året därpå.

Även Hadzic inför rätta

Under dagen inleds även rättegången mot Goran Hadzic, tidigare president i den självutnämnda serbiska republiken Krajina i Kroatien, den siste av de 161 misstänkta krigsförbrytare som ställas inför rätta av ICTY.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.