Kardinaler möts om övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Kardinaler från hela världen har samlats i Vatikanen för att dryfta skandalerna kring pedofili bland katolska präster. Aktivister manade samtidigt kyrkan att sluta hymla och offentliggöra alla uppgifter om övergreppen.

Omkring 150 av katolska kyrkans 203 kardinaler infann sig till det unika och slutna mötet, som också skulle behandla frågor om religiös frihet och anglikaners konvertering till katolicismen. Diskussionen om ”kyrkans svar på fall av sexuella övergrepp” väntades börja på fredagskvällen.

Påven sammankallade

Mötet är sammankallat av påven Benedictus XVI, och kardinalskollegiet fungerar som ett rådgivande organ snarlikt en styrelse i ett större multinationellt företag. Vatikanen har kallat mötet ”en dag för bön och eftertanke”.

Avslöjanden om att präster länge har förgripit sig på unga i både USA och många länder i Europa – och att deras överordnade försökt tysta ner skandalerna – har orsakat kyrkans värsta kris på många år, och aktivister har krävt hårda straff för dem som förgriper sig sexuellt på framför allt barn.

”Tala med proffs”

-Om påven och kardinalerna verkligen vill göra något borde de prata med polisproffs och inte med varandra, kommenterade 40-årige Joelle Casteix som själv utsatts för övergrepp och flugit från USA till Rom för att protestera.

Brev med riktlinjer

Vatikanen meddelade på fredagskvällen att man nu förbereder ett brev till katolska kyrkor runt om i världen.

Brevet ska innehålla riktlinjer för ett, som det heter, ”samordnat och effektivt program” för att bekämpa att prästerskapet begår sexuella övergrepp.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.