Katoliker i spänd väntan på Petersplatsen Foto: Scanpix

Live: Spänd väntan på ny påve

Uppdaterad
Publicerad

Efter att röstat två gånger utan att välja en ny påve samlas nu kardinalerna för en tredje omröstning. På Petersplatsen står tusentals människor i regnet och väntar.

Två gånger har de 115 kardinalerna försökt rösta fram en ny påve. Och två gånger har svart rök som symboliserar oenighet strömmat ut ur den skorsten som används för att kommunicera med världen utanför.

Det är först när det kommer vit rök ur skorstenen som det är klart att en ny påve har valts.

Påven avgår

Petersplatsen  har hela dagen varit fylld av turister och pilgrimer som trotsade det dåliga vädret i hopp om att få en skymt av rök som stiger mot himlen. Ett hav av paraplyer riktas upp mot himlen som ska ta emot kardinalernas röksignal.

Två omröstningar

Konklaven har röstat vid två tillfällen. Första omröstning genomfördes redan i går, men folkmassan som hade samlats på Petersplatsen fick se svart rök bolma ur kapellets skorsten, vilket visade att ingen kandidat hade fått de två tredjedelar av rösterna som krävs.

Den andra omröstningen skedde på onsdags förmiddagen. Men inte heller då lyckades konklaven komma överens om en ny påve meddelade kardinalerna strax före 12 då svart rök strömmade ut ur skorstenen.

I modern tid brukar konklaven inte pågå längre än i några dagar. Den förre påven Benedictus XVI valdes efter två dagar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påven avgår

Mer i ämnet