Katalanska regionparlamentets talman Carme Forcadell anländer till domstolsförhören. Foto: TT

Katalanska separatister inför domstol i Madrid

Uppdaterad
Publicerad

Spaniens riksåklagare yrkar nu på att åtta tidigare ministrar i den katalanska regeringen häktas. Detta sedan flera av dem förhörts i domstol i Madrid om anklagelserna om uppror och uppvigling. Avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont befinner sig i Belgien och riskerar en europeisk arresteringsorder om han vägrar infinna sig i Madrid.

Kataloniens ex-regionpresident Carles Puigdemont stannade i Belgien, men åtta ministrar ur hans avsatta regering inställde sig i dag i Madrid för att vittna inför specialdomstolen Audiencia Nacional. Efter förhören begärde riksåklagaren att de skulle häktas, misstänkta för uppror och uppvigling. Det är ännu oklart hur domstolen ställer sig till begäran. 

”En känsla av orättvisa”

Först på plats i domstolen var regionens avsatte vicepresident Oriol Junqueras. Han möttes av både burop och stöd från människor som samlats utanför byggnaden i Madrid, rapporterar flera spanska medier.

Kataloniens självständighetskamp

– Vi är här för att göra ministrarna och medlemmarna i parlamentets presidium sällskap i en svår stund. Det finns många på vår sida som känner en känsla av orättvisa, säger Puigdemonts företrädare Artur Mas, som befinner sig på platsen, till tidningen La Vanguardia.

Nio dök upp – åtta begärs häktade

14 personer i den tidigare regionregeringen var kallade att svara på frågor inför domstolen. Nio dök upp – men endast en svarade på domstolens frågor: Kataloniens tidigare handelsminister Santi Vila, som avgick i protest innan regionparlamentet utropade självständighet. Han begärs inte häktad. Övriga svarade bara på de frågor deras advokater ställde, och de begärs nu häktade av åklagare.

Spaniens riksåklagare José Manuel Maza utreder totalt 20 katalanska politiker för bland annat uppror och uppvigling. Brott som kan ge upp till 30 års fängelse. Förhören av de katalanska regeringsmedlemmarna sker i specialdomstolen Audiencia Nacional. Det är dit som huvudpersonen, Kataloniens avsatte president Carles Puigdemont, är kallad för att vittna, misstänkt för uppror och uppvigling.

Puigdemont riskerar arresteringsorder

Puigdemont, som tillsammans med fyra andra katalanska regeringmedlemmar rest till Bryssel, har meddelat att han inte tänker åka till Madrid för att svara på domstolens frågor. Detta eftersom ”risken då är stor att han blir inlåst”, enligt hans belgiske advokat Paul Bekaert.

Under eftermiddagen begärde åklagaren att domstolen skulle utfärda en internationell arresteringsorder på Puigdemont och de övriga exministrarna.  Med en arresteringsorder mot sig skulle den avsatte regionpresidenten troligen inte kunna ställa upp i det katalanska nyvalet som spanska regeringen utlyst till den 21 december.

Parallella förhör avbrutna

Flera andra katalanska separatister, som inte ingått i den  avsatta regeringen, förhörs i en parallell förhandling i Högsta domstolen. Bland annat regionparlamentets talman Carme Forcadell, som i flera år varit en av ledargestalterna i den katalanska självständighetsrörelsen. Efter någon timme kom beskedet att dessa förhör avbryts och fortsätter nästa vecka.

Fakta: Många hotas av åtal

  • Spaniens centralregering tog i fredags, med stöd av senaten, över styret av Katalonien. Detta sedan det regionala parlamentet röstat för att utropa självständighet.
  • Spaniens riksåklagare José Manuel Maza vill ställa katalanska ledare inför rätta för uppror, uppvigling och misshushållning. Vissa av anklagelserna kan bestraffas med 30 års fängelse.
  • RÅ har vänt sig till två centrala domstolar:
  • Specialdomstolen Audienca Nacional har fått begäran som gäller den avsatte presidenten Carles Puigdemont och andremannen Oriol Junqueras, bland andra. Audiencia Nacional behandlar brott mot staten, misstänkta terrorbrott med mera.
  • Högsta domstolen (Tribunal Supremo) handlägger målet mot det katalanska parlamentets talman Carme Forcadell och en rad andra personer. HD är högsta instans i bland annat förvaltningsrättsliga mål.

Källa: El País

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet