Foto: TT

Kataloniens ledare: Vi har vunnit rätten till självständighet

Uppdaterad
Publicerad

90 procent av väljarna i Katalonien sa ja till en självständig stat vid gårdagens omstridda folkomröstning. Men valdeltagandet var lågt, endast 42 procent av Kataloniens 5,34 miljoner röstberättigade gick till valurnorna.

Trots det låga valdeltagandet upprepade regionspresidenten sent på söndagskvällen att en egen stat ska utlysas inom 48 timmar.

Av de cirka 2,3 miljoner som röstade ville endast åtta procent fortsätta vara en del av Spanien. Att övervikten för självständighet blev så stor beror på att de väljare som är emot självständighet i huvudsak inte gick och röstade överhuvudtaget. Den katalanska oppositionen har nämligen bojkottat omröstningen och den spanska regeringen, inklusive författningsdomstolen, har förklarat den olaglig.

Kataloniens självständighetskamp

Den katalanska regeringen är medveten om att omröstningen är olaglig, men anser att Katalonien har moralisk rätt att få rösta om självständighet - något som den spanska författningen inte tillåter.

Upp till bevis

Nu är det upp till bevis för Kataloniens regering, sa ledaren för regionens separatister Jordi Sanchez.

– Sanningens tid är här, sa han och uppmanade den regionala regeringen att inte svika väljarna.

– Mycket snart kommer vi se en ny katalansk stat att födas, tillade Sanchez.

Tre miljoner ska ha röstat

Under kvällen höll regionspresidenten, Carles Puigdemont, ett tv-sänt tal där han återigen upprepade sitt löfte om att förklara självständighet inom 48 timmar om ja-sidan vann – då var rösterna ännu inte färdigräknade.

– Denna hoppets och lidandets dag har Kataloniens invånare vunnit rätten till en självständig republik, sa Puigdemont omgiven av den katalanska regeringen.

Valdagen blev mycket våldsam när den spanska polisen på order av regeringen i Madrid försökte stoppa folkomröstningen som Spanien anser är olaglig.

319 av 2.300 vallokaler stängdes och 844 människor fick uppsöka vård. 92 av dem och 33 poliser fick skador. 

”Brott mot mänskliga rättigheter”

Puigdemont sa i sitt tal att han kommer att vända sig till EU och be att man ser över det han kallar för spanska regeringens brott mot mänskliga rättigheter.

– EU kan inte fortsätta att titta åt ett annat håll, sa han.

– Vi har skickat ett budskap till hela världen: Vi har rätt att bestämma över vårt eget öde, och göra det utan våld.

I ett uttalande uppmanar Spaniens största fackföreningar, den politiskt fristående organisationen ANC, och 41 andra organisationer till strejk efter den ”grova kränkningen av rättigheter och friheter”.

”Vi uppmanar hela samhället, arbetsgivarorganisationer, företagsägare, fackföreningar, arbetstagare, egenföretagare, institutioner och alla medborgare i Katalonien att 'stoppa landet' tisdagen den 3 oktober”, skriver de.

Fakta: Katalonien

Autonom region i nordöstra Spanien.

Invånare: 7,5 miljoner (Spaniens näst folkrikaste region).

Huvudstad: Barcelona.

Består av fyra provinser: Barcelona, Girona, Tarragona och Lleida.

Officiella språk: Katalanska, spanska och araneiska (en dialekt av occitanskan).

Ekonomi: Katalonien står för ungefär en femtedel av Spaniens BNP. Regionens BNP per capita är den fjärde högsta bland Spaniens 17 autonoma regioner och motsvarar ungefär 60 procent av Sveriges BNP per capita.

Katalonien har den sjunde lägsta arbetslösheten av regionerna, 13,20 procent. För personer i åldern 16–25 år är den 30,46 procent. Hushållens disponibla inkomst är på en delad tredjeplats av regionerna.

Källa: Spaniens statistikmyndighet INE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet