default_caption

Spanien: Val kan öppna för katalansk utbrytning

Uppdaterad
Publicerad

På söndag går Katalonien till val och för många handlar valet om ett ja eller ett nej till att bryta med Madrid och resten av Spanien.

– Jag är i första hand Katalan, inte Spanjor, säger Ester Bertomeu, skådespelare och egenföretagare i Barcelona.

– Vi pratar katalanska hemma med barnen och känner oss helt enkelt som katalaner.

För henne handlar valet om historia och kultur, och rätten att få prata sitt språk i skolor och i övrigt i samhället.

Katalonien var en gång självständigt och har de senaste trettio åren kämpat för att bli det igen. Men har ekonomin och krisen ställt allt på sin spets.

Tidigarelades efter demonstrationer

Katalonien står för en femtedel av Spaniens ekonomi och många är trötta på att betala mer än vad dom får tillbaka. Speciellt samtidigt som de själva tvingas spara på sjukhus och skolor och folk blir arbetslösa. Nu vill de ta hand om sina pengar själva.

– Vi har försökt på olika sätt, till exempel att få använda våra skatter själva. Men svaret från regeringen i Madrid är alltid detsamma: nej! Det finns en gräns för hur solidarisk man kan vara, säger Ester Bertomeu.

Den 11 september demonstrerade en och en halv miljon människor i Barcelona med kravet på självständighet.

Det fick presidenten här Artur Mas att tidigarelägga regionalvalet två år. Vinner han det har han lovat att utlysa folkomröstning.

– Valet på söndag är historiskt för oss katalaner, säger Francesc Homs, katalanska regeringens talesperson och Artur Mas högra hand. Det avgör om vi ska börja jobba för självständighet eller inte.

Oklart hur EU ska hantera en utbrytning

Krav på självständighet finns också i Belgiska Flandern och i Skottland i Storbritannien. Frågan hur EU skulle hantera eventuella utbrytningar är oklart, om en ny stat automatiskt skulle bli EU-medlem.

För Francesc Homs är svaret självklart.

– Det skulle vara orimligt om EU skulle slänga ut ett land med sju miljoner invånare som betalar in mer pengar till EU än det får tillbaka.

Ester Bertomeu tog med sig sin 10-åriga dotter och 8-åriga son till den stora demonstrationen i september. För dem är det just nu många frågor.

– Deras största fundering var vem Barca (Barcelonas fotbollslag) ska spela för i framtiden, och mot vem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.