Tusentals högeranhängare i Madrid demonstrerar mot premiärminister Pedro Sánchez Foto: Sergio Perez, Reuters / TT

Analys: Katalonien kan skapa perfekt storm i Spanien

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

En av Europas svagaste regeringar skakas om av efterskalven från den katalanska krisen. En kris som inte längre är regional utan nationell. Nästan alla mörka orosmoln på den spanska himlen just nu kan spåras tillbaka till utropandet av självständighet i Katalonien 2017.

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

Budgetkaos råder i Spanien. Det är mitten av februari och premiärminister Pedro Sánchez har ännu inte fått igenom sin budget för i år.

Ropen på nyval skallar från oppositionen. Madrid skakas av protester från högerpartierna som också lockar beundrare av landets gamle diktator Franco. Högernationalismen växer. Alla tycker de att Sánchez socialister är för mjuka mot katalanerna.

Så ligger landet när den mest känsliga rättegången i landets demokratiska historia just ska starta. Skulle den kulminera i årtiondelånga fängelsestraff för de katalanska ledarna, som åklagaren krävt, öppnas åter en katalansk front mot regeringen. Det kan blåsa upp till en perfekt storm som inte bara fäller det svaga styret i Madrid, utan tar Spanien in på en skakigare och alltmer polariserad väg.

Gjorde sig  beroende av katalanska partier

Pedro Sánchez kan inte hävda att han inte blivit varnad. När han leende fällde den förra regeringen i våras och själv tog makten med hjälp av två katalanska partier som varit med och utropat självständighet, såg många molnen torna upp sig. Han gjorde sig beroende av partier som skulle komma vilja ha betalt.

Socialisterna har länge varit en nyans mjukare mot katalanerna än de borgerliga. Visserligen stödde också Pedro Sánchez beslutet att ta kontrollen över Katalonien efter utropandet av självständighet 2017. Men socialisterna har sökt dialog med katalanerna. De kan tänka sig att öppna den stängda dörren till förändringar av villkoren för regionen. Pengar och självstyre. Allt utom självständighet.

Att då tillsätta en medlare, en rapportör, för samtal i Katalonien kan ses som ett logiskt steg. Men beslutet fick högerpartierna att gå i taket.

Därför kallas Sánchez för förrädare

De ser att Sánchez försatt sig i en utpressningssituation, där de katalanska partierna nu har en hållhake på vänsterregeringen. De misstänker att han kan frestas sälja ut Katalonien för budgeten, för regeringsmakten. Eller åtminstone öppna dörrar som inte kan stängas av nästa regering.

Därför kallar en del Pedro Sánchez förrädare i dag. Liksom andra skulle kalla honom förtryckare imorgon, om långa fängelsestraff döms ut mot de fängslande katalanerna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.