Gatufest vid berget Montjuic i Barcelona. Festen är tänkt som en avslutning på kampanjen för en folkomröstning om självständighet i Katalonien på söndag. Foto: TT

Risken är stor för en frontalkollision

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Katalonien genomför en folkomröstning som inte har stöd i den spanska författningen. Den har inte heller politiskt stöd i andra delar av Spanien eller inom EU. Centralregeringen har gjort allt för att stoppa omröstningen. Risken är stor för en frontalkollision mellan Madrid och Barcelona. Men oavsett hur det går med omröstningen så är det osannolikt att Katalonien lämnar Spanien inom en snar framtid.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

Det finns flera olika tänkbara utfall av söndagens folkomröstning. Här nedan kommer olika alternativ:

Omröstningen genomförs med stor övervikt för ja-sidan:

Katalonien har sagt att man då ska komma med en självständighetsförklaring inom 48 timmar. Lagar kan träda i kraft som påbörjar en brytning med Spanien. Det är lagar som röstades igenom samtidigt som man beslöt att hålla en omröstning om självständighet.

Kataloniens självständighetskamp

Den här ensidiga självständighetsförklaringen kan leda till att Madrid utlyser undantagstillstånd och sätter in mängder av polis. Det leder till en total konfrontation mellan Madrid och Barcelona. Och det betyder också att EU sätts i ett svårt läge.

Men det är inte säkert att Katalonien i det här läget utropar självständighet. Istället försöker man förhandla med centralregeringen i Madrid för att undvika öppen konfrontation. Signalerna har varit otydliga och separatisterna oense.

Om Katalonien försöker genomdriva en hård skilsmässa kommer man också snabbt att försöka ansöka om medlemskap i EU. Men EU kan inte godta Katalonien om Spanien inte gått med på en separation.

Problemet är att omröstningen kan sakna legitimitet. Frågan är hur många som kommer att rösta och hur rösterna räknas. Får ja-sidan mer än 1,8 miljoner röster motsvarar det majoriteten i ett regionalval. Men risken finns att separatisterna låter sig nöja med färre ja-röster. Problemet är då att man inte kommer att få något internationellt erkännande.

Omröstningen stoppas:

Centralregeringen lyckas stoppa en omröstning med olika maktmedel. De har sannolikt utlyst undantagstillstånd och tagit kontroll över regionen. Genom att använda paragraf 155 kan man frånta Katalonien det självstyre man har idag . Samtidigt har separatisterna utropat ensidig självständighet. Protesterna mot Madrids agerande blir omfattande i Katalonien och på andra håll och det kan bli våldsamt. Det stora frågetecknet är hur den regionala poliskåren ställer sig när Guardia Civil försöker upprätthålla centralregeringens makt.

Premiärminister Mariano Rajoy har satsat allt för att stoppa Kataloniens utbrytning. Han ligger illa till politiskt och behöver visa handlingskraft. Han är också av förklarliga skäl orolig för att Baskien och andra regioner kan följa Kataloniens exempel.

Konfrontationen mellan Madrid och Barcelona oroar också omvärlden. EU vill inte se fler regioner bryta sig loss. Konflikten kan uppmuntra andra regioner att försöka frigöra sig som Flandern i Belgien och Färöarna i Danmark. EU kommer sannolikt  i det här läget att försöka gå in och medla i konflikten.

Nej-sidan får flest röster i omröstningen:

Ett totalt misslyckande för separatisterna och den katalanska regeringschefen Carles Puigdemont. Efter att ha utmanat Madrid får den regionala regeringen avgå och utlysa nyval. De kom till makten 2015 just med målet att genomdriva en folkomröstning om självständighet.

Motsättningarna i Katalonien har blivit så djupa att det kan bli ett mycket uppslitande nyval. Redan nu ser man hur självständighetsfrågan splittrar familjer och bekantskapskretsar.

Katalonien är tvunget att acceptera läget som det är och börja förhandla med Madrid. Om olika former av utökat självstyre, om ekonomin och skattöverföringarna. Men motsättningarna kan vara så stora att förhandlingar blir svåra att genomföra åtminstone under en tid.

Oavsett omröstningens utfall kommer vägen mot självständighet för Katalonien inte att vara någon snabb process, eller ha något givet resultat.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet