Förra veckan redogjorde Puigdemont och andra partiledare för den rättsliga ramen för övergången till självständighet, som de säger ska träda i kraft om en majoritet av katalanerna den 1 oktober röstar ”ja” för att regionen blir en självständig stat. Foto: TT

Katalonien rustar för självständighet

Uppdaterad
Publicerad

Pro-separatistiska partier i den spanska regionen Katalonien förbereder inför en eventuell självständighet, efter den omtvistade folkomröstning som aviserats till den 1 oktober. Den spanska regeringen höjer ett varningens finger.

Kataloniens president Carles Puigdemont säger att den nya katalanska skattemyndigheten nu är redo att ta in skatter som tidigare samlats in av den spanska staten, såsom skatter från privatpersoner och företag, och skuldbetalningar.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoys konservativa regering varnar den katalanska regeringen för att införa en ny skattemyndighet och säger att det kan leda till sanktioner och rättsliga efterspel för företag.

Egen skattemyndighet

Katalonien, har likt andra spanska regioner, redan en egen skattemyndighet ansvarig för förmögenhetsskatt och arvsskatt, samt särskilda skatter på spel och transport.

LÄS MER: Katalonien utlyser val om självständighet i oktober

Enligt budgetdepartementet kan den nya skattemyndigheten i Katalonien inte agera i stället för den nationella skattemyndigheten. Om den nationella skattemyndigheten inte får in skatt från privatpersoner och företag kommer det att behandlas som att ingen skatt har betalats, säger myndigheten i ett uttalande.

”Ekonomiskt samarbete”

Enligt Puigdemont kommer regionen att fortsätta ett ”ekonomiskt samarbete” med övriga Spanien efter en eventuell självständighetsförklaring och han säger att han hoppades att man ska nå en finansiell överenskommelse med staten.

LÄS MER: Katalonien utropar självständighet vid ja

– I dag har vi presenterat den katalanska skattemyndigheten, men vi vill se ett ekonomiskt samarbete med hela Spanien. Vi kommer inte att vända Spanien ryggen, säger han.

Förra veckan redogjorde Puigdemont och andra partiledare för den rättsliga ramen för övergången till självständighet, som de säger ska träda i kraft om en majoritet av katalanerna den 1 oktober röstar ”ja” för att regionen blir en självständig stat.

Den omröstning som Carles Puigdemont aviserat den 1 oktober innebär att väljarna ska ta ställning till frågan ”Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?”.

Den styrande koalitionen i Katalonien har sedan tidigare aviserat att den kommer att utropa självständighet inom 48 timmar om resultatet av folkomröstningen blir ett ja.

Några argument för självständighet är värnandet av katalansk kultur, särskilt språket som självständighetsförespråkarna anser inte får utrymme i Spanien. Spaniens system för att ta in skatter från regionerna anses vara orättvist och missgynna det ekonomiskt välmående Katalonien.

Källa: TT, Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet