Förra veckan redogjorde Puigdemont och andra partiledare för den rättsliga ramen för övergången till självständighet, som de säger ska träda i kraft om en majoritet av katalanerna den 1 oktober röstar ”ja” för att regionen blir en självständig stat. Foto: TT

Katalonien säger ja till folkomröstning om självständighet

Uppdaterad
Publicerad

Kataloniens parlament har röstat igenom lagen om folkomröstning om självständighet. Den ska hållas den 1 oktober. Spanien menar dock att en sådan omröstning skulle vara olaglig.

Kataloniens parlament, där självständighetsivrande partier har majoritet, röstade sent på onsdagen igenom den aviserade lagen om dels en folkomröstning den 1 oktober om Katalonien ska bryta sig loss från Spanien och bilda en egen stat, dels en rättsordning för den nya staten.

LÄS MER: Katalonien rustar för självständighet

Parlamentssessionen i Barcelona blev stökig när oppositionspartier protesterade, bland annat med högljudda påpekanden om att lagen är illegal.

Dessutom uppstod stridigheter kring när debatten om lagen skulle genomföras. Till slut genomdrev parlamentets talesperson Carme Forcadell att debatten skulle hållas på onsdagen, och fick skarp kritik från oppositionen får att hon åsidosatt parlamentets regelverk.

Sjöng ihop

Kort före omröstningen lämnade opposition sina platser och ledamöterna från högerpartiet PP lämnade spanska och katalanska flaggor efter sig i stolarna.

Separatistpartierna har med 72 platser egen majoritet i parlamentet. Ingen röstade emot eller avstod, medan 52 alltså inte närvarade.

När resultatet stod klart reste sig de kvarvarande självständighetsivrande politikerna i bänkarna och sjöng unisont den katalanska nationalsången Els Segadors.

Blir ogiltig

Reaktionerna från Madrid redan tidigare på dagen visar att kursen mot frontalkrock ligger fast. Regeringen bad direkt författningsdomstolen TC att ogiltigförklara lagen, enligt vice premiärminister Soraya Sáenz de Santamaría från konservativa regeringspartiet PP. Regeringen håller på torsdag ett extra sammanträde.

Allt är upplagt för fortsatt konfrontation, inte minst med den 11 september i faggorna. Det är Kataloniens nationaldag La Diada och har de senaste fem åren lockat ut miljontals katalaner i demonstrationer för självständighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet