Foto: TT

Katalonien utropar självständighet – Madrid upphäver självstyre

Uppdaterad
Publicerad

Katalonien utropar självständighet från Spanien efter en omröstning i regionens parlament. Samtidigt godkänner den spanska senaten regeringens plan på att upphäva Kataloniens självstyre och ta kontrollen över regionen.

– Vi utgör den katalanska republiken, som en självständig, suverän och demokratisk rättstat, sade den katalanska talmannen Carme Forcadell när hon läste högt ur det tiosidiga förslaget som röstades igenom i Barcelona klockan 15.30 i dag.

Den dramatiska omröstningen följde efter en intensiv debatt som slutade med att oppositionen lämnade lokalen i protest. En efter en gick de kvarvarande ledamöterna fram och lade sin röst. Hur de röstade hölls hemligt för att försvåra för åklagarmyndigheten som kommer att starta brottsutredningar mot separatisterna.

Röstsiffrorna blev 70 för, 10 emot och 2 blanka.

Spaniens regering kommer att hålla ett extrainsatt möte under eftermiddagen, skriver El País. Detta sedan Kataloniens regionparlament röstat ja till resolutionen om att förklara Katalonien självständigt.

Börsen rasar

SVT Nyheters reporter på plats i Katalonien, Christoffer Wendick, säger bland annat att börsen rasat kraftigt i Madrid efter självständighetsbeskedet.

– Det var ett enormt jubel efter beskedet. Det är tiotusentals personer som har samlats här, och 99,9 procent av dem är för självständighet. Många ser detta som en start på någonting, en början på en lång väg mot att få ett eget land, säger han vid en manifestation i Barcelona.

Men han understryker att regionen inte har stöd från något annat EU-land, och att många moment i självständighetsrörelsen strider mot den spanska grundlagen.

– Det är omskakande tider för Katalonien och Spanien. Det är den värsta krisen i modern spansk historia, man får gå tillbaka till statskuppförsöket på 1981 för att hitta något motsvarande. Det här kommer skrivas in i historieböckerna.

Snabb reaktion

Svaret från premiärminister Mariano Rajoy (PP) kom blixtsnabbt:

”Jag ber alla spanjorer att vara lugna. Rättstaten kommer att återinföra lagligheten i Katalonien. MR”, skriver han på Twitter.

Samtidigt har senaten i Madrid – där regeringspartiet Partido Popular har majoritet – nu godkänt regeringens plan på att upphäva Kataloniens självstyre och ta kontrollen över regionen.

– Allt det här har varit en kontinuerlig process med antidemokratiska beslut, som bryter mot lagen och mot spanska och europeiska värderingar, sade premiärminister Mariano Rajoy (PP) när han skulle motivera beslutet inför senaten.

Artikel 155 är luddigt formulerad men ger centralregeringen rätt att ”vidta nödvändiga åtgärder” om en region agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen. Den första blir enligt Mariano Rajoy att avsätta regionpresidenten Carles Puigdemont och upplösa den katalanska regionregeringen samt parlamentet.

Ingen dialog

Premiärministern – alltså Rajoy själv – blir den som styr regionen. Därefter ska nyval hållas inom sex månader.

– Det som hotar Katalonien är inte artikel 155 utan regionregeringens attityd, sade Mariano Rajoy.

Om Carles Puigdemont hade utlyst nyval skulle han inte bara ha trotsat sina tidigare uttalanden om att utropa självständighet, utan även lagen om folkomröstningen som regionparlamentet stiftat. Enligt den skulle självständighet utropas om det blev ett ja i den av författningsdomstolen förbjudna omröstningen den 1 oktober, vilket det blev.

Centralregeringen och den katalanska regionregeringen har därefter knappt haft någon dialog, då de inte varit överens om förutsättningarna för en sådan. Puigdemont vill att den ska vara kravlös – premiärminister Mariano Rajoy (PP) att regionpresidenten först ska backa från den utlovade självständighetsförklaringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet