”Tjurfäktning är ingen sport eller kamp, utan en konstform och måste ses som det. Det är en del av spansk kultur,” säger matadoren Juan Leal. Foto: Manu Fernandez/AP/TT & Erik Rönnqvist/SVT

Tjurfäktning har blivit en symbolfråga i det spanska valet

Uppdaterad
Publicerad

Den omdebatterade tjurfäktningen har fått en viktig roll i det spanska valet. För första gången sedan landet blev demokratiskt kan ett högernationalistiskt parti väljas in i parlamentet – och en av deras viktigaste frågor är just tjurfäktningen. Men alla uppskattar inte engagemanget.

– Det är inte så att alla till höger gillar tjurfäktning och alla till vänster ogillar det. Det är som att de utnyttjar det för att vi ska rösta på dem, så vi måste lyfta fram att tjurfäktning inte bara är en del av valkampanjen, säger matadoren Juan Leal.

Det högernationalistiska partiet Vox bildades från det borgerliga partiet Partido Popular 2013. Partiet för en hård integrationspolitik och har en konservativ syn på familjen. Vox är hätsk motståndare till all form av katalansk separatism och har vuxit i popularitet bland de väljare som vill se krafttag mot de katalaner som vill bryta sig loss från Spanien.

Partiledare Santiago Abascal utlovar ”reconquista” (återerövring) av Spanien, en historisk referens till hur de kristna under flera århundraden återtog muslimska territorier på iberiska halvön.

”Gå inte om du ogillar tjurfäktning”

Vox gjorde succé i regionvalet i Andalusien (beläget i södra Spanien) i december och tog sina första platser i ett regionalt parlament.

–  Den bästa modellen för våra barn är den traditionella familjen, säger Francisco Serrano som är ledamot för Vox Andalusien.

Han anser att tjurfäktningsmotståndarna är färre än anhängarna men att de inte hörs.

– Den som ogillar tjurfäktning det behöver inte gå dit, men jättemånga gillar tjurfäktning, den rätten och friheten vill vi få behålla. Förbudsivrande politiker vill bannlysa sånt de ogillar. Tjurfäktningsmotståndarna är färre men skriker högre, anhängarna är fler men allt de vill är att titta på tjurfäktning, inget annat, säger han.

Matador: ”Tjurfäktningsfrågan politiseras”

Juan Leal är en känd matador i Spanien, han är mån om att tjurfäktningen får finnas kvar.

– Tjurfäktning är ingen sport eller kamp, utan en konstform och måste ses som det. En människa kan dö på riktigt, vilket har skett, och en tjur kan dö på riktigt. Allt i livet som görs på ett äkta sätt gillar folk. Det är en del av spansk kultur, säger han.

Han är oroad över att tjurfäktningsfrågan politiseras och kopplas samman med Vox.

– Det är inte så att alla till höger gillar tjurfäktning och alla till vänster ogillar det. Det är som att de utnyttjar det för att vi ska rösta på dem, så vi måste lyfta fram att tjurfäktning inte bara är en del av valkampanjen, säger han.

Andra partier hoppas sätta stopp

Samtidigt finns politiska krafter som vill se ett totalförbjud för tjurfäktning i landet. Partiet Pacma grundades för 16 år sedan med målet att sätta stopp för företeelsen. I opinionsmätningarna spås de nu, liksom Vox, för allra första gången ta plats i det nationella parlamentet, rapporterar The Guardian.

– Allt fler sätter sin tillit till oss som politisk rörelse, säger partiledare Silvia Barquero till tidningen.

Då Vox väntas få uppemot 11 procent av rösterna skulle dock Pacma som mest kunna plocka hem något enstaka mandat i det 350 stolar stora parlamentet.

– Om vi tar hem två mandat skapar vi historia i landet där tjurfäktning fortfarande pågår. Den ger är en så skadlig bild av vårt land.

Utöver djurrättsfrågor är partiet fokuserat på miljö och klimat.

– Det krävs globala åtgärder som sträcker sig längre än de löjligt lokala som partierna pratar om under valkampanjer.

Bakgrund: Spanska val

Sedan diktatorn Franco dog 1975 fick Spanien en demokratisk konstitution 1978.

Fram till 2015 dominerades spansk politik helt av socialistpartiet PSOE och konservativa Partido Popular. Men i valet det året gjorde två nya och populistiska partier bred entré i parlamentet: vänsterpartiet Podemos och liberalkonservativa Ciudadanos. Det ritade om spelplanen och sedan dess har landet haft svaga minoritetsregeringar.

I juni 2018 tog PSOE regeringsmakten efter en misstroendeomröstning mot premiärministern och PP-ledaren Mariano Rajoy, där mindre katalanska och baskiska nationalistpartier röstade med PSOE.

I februari utlyste PSOE-ledaren Pedro Sánchez nyval sedan regeringens budget röstats ned i parlamentet – med de katalanska separatistpartiernas bistånd.

Nyvalet nu den 28 april innebär det tredje spanska parlamentsvalet på knappt fyra år (ordinarie val skulle egentligen ha hållits i mitten av nästa år). Valkampanjen kulminerar på fredag. Lördag är traditionellt tillägnad reflektion.

Den 26 maj får spanjorerna åter bege sig till valurnorna. Då är det dags för kommun- och regionalval samt val till Europaparlamentet.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.