Foto: TT

Kataloniens polischef förhörd i Madrid

Uppdaterad
Publicerad

Den djupa splittringen mellan Spaniens regering och Kataloniens regionstyre förstärktes i dag. Chefen för den katalanska poliskåren, Josep Lluís Trapero, förhördes under fredagen i en specialdomstol i Madrid. Han misstänks för uppvigling genom passivt beteende under valdagen. Samtidigt bad regeringens representant i Katalonien under fredagen bett om ursäkt för polisvåldet under den olagligförklarade folkomröstningen.

Fallet gäller misstänkt uppvigling under händelser den 20 september. Tusentals demonstranter försökte då hindra nationell polis i dess arbete med att stoppa söndagens folkomröstning om självständighet i Katalonien.

Den katalanska polisen Mossos d'esquadra har anklagats för att passivt se på.

Kataloniens självständighetskamp

Ingen hålls kvar i häkte

Förutom Trapero infann sig även en av Mossos lokalpolischefer i Barcelona, och ledarna för de självständighetsivrande organisationerna ANC och Òmnium Cultural, vid domstolen. Vid lunchtid stod det klart att ingen av de tre hålls kvar i häkte utan var fria att lämna domstolen.

Trapero uppges ha varit ”mycket nöjd” med att ha kunnat ge sin bild av händelserna som utspelade sig i söndags, enligt La Vanguardia.

Bad om ursäkt för polisvåld

Parallellt med att Trapero förhördes i Madrid bad regeringens representant i Katalonien, Enric Millo, under fredagen om ursäkt för polisvåldet under den olagligförklarade folkomröstningen i söndags, rapporterar Reuters.

– När jag ser de här bilderna, och ännu mer när jag vet att människor blivit slagna, knuffade och i ett fall till och med inlagd på sjukhus, kan jag inte göra annat än att beklaga det och be om ursäkt å de ingripande polisernas vägnar, säger han i en tv-intervju med spanska TV3.

Ursäkten är den första från en företrädare för regeringen i Madrid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet